Matawang Gergasi Mula Memantapkan Kedudukan dalam Sesi Asia!

52

US Dollar meningkat pada Jumaat, memulih daripada kejatuhan tujuh minggu terendah berikutan keyakinan terhadap unjuran ekonomi Amerika Syarikat dan pendapatan korporat. Dalam masa yang yang sama, dasar perlindungan AS masih meningkatkan ketidakpastian dari segi perdagangan global.

US Dollar Index yang melawan enam matawang utama kali terakhir dinilai pada 100.47. Indeks tersebut juga memulih kepada paras 100.73 selepas menjunam ke paras di bawah 100 mata pada Khamis.

Menurut Ketua Penganalisis FX di Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, Minori Uchida, pengukuhan US Dollar dibantu oleh peningkatan hasil Perbendaharaan Amerika Syarikat dan kekuatan ekuiti.

Tambah Uchida lagi, Trump juga telah menandatangani beberapa arahan eksekutif sejak perasmian beliau sebagai kesinambungan dari janji-janji beliau semasa kempen. Jadi, pasaran turut mengharapkan beliau meneruskan janji beliau terhadap rangsangan fiskal juga.

US Dollar telah kehilangan kira-kira 0.2 peratus berbanding matawang utama yang lain dalam minggu ini. Matawang ini juga mencatatkan kelemahan selama dua minggu berturut-turut sejak awal tahun yang lalu.

Pelabur juga bimbang dengan rancangan Trump untuk membina tembok sempadan antara AS dan Mexico dalam usaha untuk mengekang pendatang asing tanpa izin.

White House berkata pada Khamis bahawa Trump telah mencadangkan cukai sebanyak 20 peratus terhadap barang-barang dari Mexico sebagai kos untuk membayar balik dinding tersebut.

Peso Mexico jatuh lebih daripada 0.5 peratus berbanding US Dollar dalam dagangan Asia berikutan berita tersebut.

Dalam masa yang sama, US Dolar pula menyusut 0.1 peratus berbanding yen kepada 114.40 Yen.

USD/JPY, 30 minit

Sementara itu, Euro dinilai $1.0681 berbanding US Dollar, tidak jauh dari paras terendah yang dicatat pada Khamis.

EUR/USD, 30 minit

Perjumpaan Trump-May, Ini Tumpuan Pasaran Hari Ini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat