Menakutkan! 5 Rakyat Korea Selatan Mati Terima Suntikan Vaksin!

5,885

Menurut pihak berkuasa, 5 orang rakyat Korea Selatan dilaporkan telah meninggal dunia setelah mendapat suntikan vaksin selesema di negara itu dalam tempoh seminggu terakhir. Berikutan dengan kejadian tersebut, telah timbul kebimbangan mengenai keselamatan vaksin ketika program vaksin bermusim diperluas untuk mengatasi kemungkinan komplikasi Covid-19.

Walau bagaimanapun, mereka menjelaskan bahawa kematian tersebut tidak seharusnya dikaitkan dengan suntikan vaksin, tetapi siasatan termasuk bedah siasat sedang dilakukan.

Berdasarkan kenyataan yang dikemukakan oleh Wakil Menteri Kesihatan Kim Gang-lip berikutan dengan kematian seorang budak lelaki berusia 17 tahun dan seorang lelaki berusia 70-an, kebimbangan yang tercetus menyukarkan mereka untuk categorical statement.

Oleh yang demikian, pelancaran program vaksin nasional telah ditangguhkan kerana kebimbangan keselamatan serta kematian tersebut mendominasi berita utama di Korea Selatan.

Pada bulan lalu, pegawai kesihatan telah mengumumkan rancangan untuk mendapatkan 20% lebih banyak vaksin selesema untuk musim sejuk daripada tahun sebelumnya untuk menyuntik 30 juta rakyat dalam usaha untuk mengelakkan sistem kesihatan dibebani oleh pesakit selesema dan Covid-19.

Namun, program suntikan percuma pada peringkat awal untuk sekitar 19 juta rakyat yang memenuhi syarat ditangguhkan selama 3 minggu setelah didapati bahawa sekitar 5 juta dos, yang perlu disejukkan, telah terdedah kepada suhu bilik ketika diangkut ke kemudahan perubatan.

Untuk pengetahuan semua, vaksin selesema Korea Selatan dibekalkan oleh syarikat pembuat ubat yang berbeza, termasuk LG Chem Ltd dan Boryung Biopharma Co. Ltd., sebuah unit Boryung Pharm Co. Ltd. Seorang pegawai Boryung mendedahkan bahawa syarikat itu mengetahui tentang kematian yang dilaporkan, tetapi tidak mahu mengemukakakan apa-apa maklum balas manakala LG Chem mengatakan bahawa syarikat itu akan mengikuti nasihat kerajaan.

Sementara itu, seorang budak lelaki berusia 17 tahun yang meninggal pada hari Jumaat adalah kematian pertama yang dicatatkan setelah menerima vaksin. Remaja itu mati dua hari selepas menerima suntikan di Incheon, berhampiran ibu kota Seoul.

Selain itu, seorang lelaki berusia 70-an, yang menghidap penyakit Parkinson dan aritmia, adalah kes yang paling baru. Dia meninggal dunia di Daegu, sehari setelah mendapatkan suntikan vaksin selesema. Pegawai kesihatan Daegu mendedahkan bahawa lelaki itu telah menerima suntikan vaksin sejak 2015 tanpa reaksi buruk sebelumnya.

 

Di samping itu, pegawai kesihatan mengatakan bahawa seramai 8.3 juta individu telah menerima suntikan vaksin selesema bebas sejak ia disambung semula pada 13 Oktober, dengan sekitar 350 kes kesan sampingan yang buruk dilaporkan. Tambahan daripada itu, jumlah kematian tertinggi yang berkaitan dengan vaksinasi selesema bermusim adalah 6 tahun yang lalu iaitu 2005.

Bahkan sebelum penularan wabak Covod-19, kepercayaan orang awam terhadap vaksin merupakan cabaran yang semakin meningkat bagi badan kesihatan awam. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengklasifikasikan keraguan terhadap vaksin sebagai salah satu daripada 10 ancaman kesihatan global teratas untuk tahun lalu.

Di Korea Selatan, tinjauan awal bulan ini mendapati bahawa 62% daripada 2.548 responden di wilayah Gyeonggi, dekat Seoul, tidak akan diberi suntikan vaksin terhadap Covid-19, walaupun vaksin diluluskan, sehingga semua pertanyaan berkaitan isu keselamatan dijawab sepenuhnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat