Menghampiri 21 Mei, Nasib XRP Semakin Mendebarkan Komuniti Ripple!

8,558

Ripple dikhabarkan sedang bersedia untuk pertembungan seterusnya bersama Securities and Exchange Commission (SEC) yang dijadualkan pada 21 Mei ini.

Perbicaraan itu akan diteruskan secara maya, di mana SEC akan dapat mengakses beberapa dokumen sah milik Ripple yang memperincikan nasihat undang-undang yang diterima suatu ketika dahulu.

Secara tidak langsung ini merupakan tuah untuk pihak SEC kerana mereka berpeluang untuk meneliti perbincangan lepas antara Ripple dan beberapa pihak perundangan bagaimana XRP dikawal selia.

Dilaporkan ketika ini pihak berkuasa itu juga sedang mengumpul bukti untuk melawan tuduhan Ripple yang kononnya tidak maklum dengan amaran SEC berkaitan dengan status XRP telah melanggar polisi pelaburan.

Namun apa yang lebih mengeruhkan keadaan Ripple ketika ini berdasarkan kemaskini semasa pada 5 Mei lalu, SEC menyangkal dakwaan pemilikan dokumen dalaman berkaitan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) atau XRP.

Situasi menjerat itu telah mengundang amarah dalam kalangan komuniti XRP kerana SEC dilihat sengaja mahu merosakkan perniagaan Ripple sekaligus merugikan para pelaburnya.

Ekoran daripada itu, komuniti XRP telah membuat petisyen kepada pengerusi SEC, Gary Gensler untuk menggugurkan saman yang dikemukakan Securities and Exchange Commission (SEC) terhadap firma Ripple.

Petisyen yang dilancarkan oleh pengasas Crypto & Policy, Thomas Hodge pada 7 Mei telah berjaya mengumpul sebanyak 30,000 tandatangan sebelum dihantar pada 14 Mei, bertujuan mahu SEC menyusun semula perundangan terhadap kripto supaya lebih jelas dan telus.

Usaha tersebut juga mendapat sokongan daripada John E. Deaton (CryptoLaw), Tony Edward (Thinking Crypto), Jeremy Hogan (Legal Briefs), Roslyn Layton (Forbes) dan ramai lagi.

Ketika penulisan, XRP didagangkan pada $1.37, susut hampir 12% dalam 24 jam. Nilai pasaran XRP juga susut hampir 11% dengan rekod semasa $48.62 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat