Meta Beri Amaran ‘Cut Cost’, Metaverse Mungkin Tergendala?

1,303

‘Belum apa-apa dah kena cut kos, macam mana nak buat metaverse jadi realiti ni?’

Menangis tak berlagu apabila Meta Platform Inc milik Facebook terpaksa mengurangkan agihan kos kepada Reality Labs yang bertanggungjawab menghasilkan produk perkakasan metaverse.

Khabar berita baharu ini telah diumumkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Reality Labs, Andrew Bosworth semasa sesi soal jawab syarikat pada minggu lalu dan perkara ini sudah disahkan oleh jurucakap Meta.

Menurut pengumuman tersebut, Reality Labs menjangkakan terdapat perubahan yang bakal dilaksanakan dalam seminggu lagi dan beberapa projek terpaksa ditangguhkan tanpa menyatakan projek mana yang bakal terjejas.

Bosworth turut mengumumkan bahawa disebalik pengurangan kos tersebut, Meta tidak merancang untk memberhentikan mana-mana pekerjanya.

Umumnya Meta kini sedang bergelut dengan isu kos apabila aplikasi media sosial Facebook menyaksikan pengurangan pengguna aktifnya sehingga memberi kesan kepada saham syarikat.

Pada awal April ini sahaja CEO Mark Zuckerberg telah mengumumkan bahawa Meta terpaksa mengurangkan sedikit pelaburan jangka panjangnya, selain merendahkan jangkaan perbelanjaan 2022 diantara $87 bilion dan $92 bilion.

Sebagai peringatan, antara pelaburan jangka panjang Meta adalah Reality Labs yang mengusahakan perniagaan alam maya (VR), Oculus termasuk produk VR lain seperti kaca mata pintar dan set kepala Cambria.

Sejak penukaran nama syarikat kepada Meta, Zuckerberg telah mengupah seramai 13,000 pekerja ke dalam Reality Labs dan pada suku pertama tahun ini angka tersebut di tambah 6,000 lagi.

Sungguh pun begitu, rancangan metaverse merupakan satu inspirasi jangka panjang dan merupakan satu pertaruhan yang besar, di mana unit Reality Labs telah kehilangan $10.2 bilion pada 2021 dan hampir $3 bilion pada suku pertama tahun ini sahaja.

Maka tidak hairan jika Meta membuat keputusan untuk mengurangkan agihan kos kepada unit metaverse-nya walaupun masih mampu menjana pertumbuhan daripada aplikasi Facebook, Instagram dan WhatsApp kepada Reality Labs.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat