Meta Inc Disaman Oleh MetaX Angkara ‘META’

175

‘Tak pasal-pasal kena turun naik mahkamah sebab singkatan nama je.’

Meta Platform Inc kini menghadapi saman selepas MetaX LLC memfailkan aduan berkenaan trademark nama ‘Meta’.

Difahamkan MetaX, sebuah syarikat yang mencipta pengalaman realiti maya, mendakwa Meta Platform mencuri nama tersebut yang diambil bersempena singkatan untuk metaverse.

Bagi tujuan pencerahan, artikel ini akan menggunakan ‘Facebook’ bagi merujuk kepada Meta Platform Inc.

Menurut aduan yang difailkan MetaX,  tindakan penjenamaan semula Facebook tersebut telah ‘menghancurkan’ keupayaan syarikat untuk ‘beroperasi sebagai Meta’.

Rentetan itu, MetaX meminta perintah mahkamah untuk menyekat Facebook daripada menggunakan jenama ‘Meta’ terhadap barangan atau perkhidmatan yang bertindih dengan nama syarikat selain menuntut ganti rugi.

Umumnya Facebook telah menjenamakan semula syarikat pada Oktober 2021 sementara MetaX pula ditubuhkan pada 2010 oleh Justin ‘JB’ Bolognino.

Hujah Bolognino dalam satu kenyataan, Facebook bukan sahaja meletakkan perniagaanya dalam ‘bahaya’ malah seluruh industri serta hak harta intelek para inovator yang membantu membinanya disebabkan penjenamaan tersebut.

Tambahnya, penjenamaan semula Facebook tersebut juga akan mendorong orang ramai tersalah percaya bahawa syarikat bergabung dan membolehkan mereka tenggelam dalam pasaran.

Sebagai makluman, MetaX terkenal dengan menawarkan ‘pengalaman maya’ melalui penggunaan teknologi seperti VR dan AR.

Selain itu, syarikat juga pernah berbincang potensi perkongsian bersama Facebook pada 2017 dengan salah seorang eksekutif media sosial tersebut memuji produk keluaran MetaX.

Setakat ini pihak Facebook masih tidak memberi sebarang kenyataan balas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat