MIDF Ubah Saranan Terhadap AAGB

4,426

MIDF Research mengemaskini saranannya terhadap AirAsia Group Bhd (AAGB) kepada ‘sell’ kepada 90.5 sen, dengan harga sasaran yang tidak berubah iaitu 68 sen.

Dalam nota penyelidikan firma itu hari ini, MIDF mengatakan kenaikan harga saham AAGB baru-baru ini berkemungkinan telah melepasi tahap penilaian ekoran penjualan pegangan saham.

Menurut firma penyelidikan berkenaan, pengumuman mengenai AirAsia Investment Ltd (AAIL) melupuskan kepentingan ekuiti sebanyak 32.67% dalam AirAsia India Ltd (AAI) kepada Tata Sons Private Ltd (TSL) pada harga AS$37.66 juta sudah lama ditunggu-tunggu.

“Kami melihat perkembangan ini secara positif kerana urus niaga tersebut akan membantu meningkatkan kedudukan aliran tunai AAGB yang makin tenat. Pengurusan kumpulan terbabit mendedahkan wang tunai itu akan digunakan sebagai modal kerja pada suku pertama 2021,” ujar firma terbabit.

Baki tunai AAGB setakat ini adalah sebanyak RM618.2 juta berdasarkan laporan suku ketiga yang berakhir pada 30 September 2020 (3QFY20) yang dikeluarkan pada November lalu.

MIDF meramalkan sektor penerbangan udara akan pulih semula tetapi hanya pada tahap pra-pandemik pada tahun kewangan 2021.

Selain itu, dengan pengenalan vaksin secara global, pemain pasaran dalam sektor penerbangan akan turut menerima kesan yang positif.

Kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia semalam berkata, AAIL memeterai perjanjian pembelian saham (SPA) dengan TSL dari India, yang sudah pun memiliki 51% kepentingan dalam AAI.

Bernama melaporkan, cadangan pelupusan itu akan memberikan keuntungan sebanyak RM152.58 juta pada suku keempat 2020 kepada AAIL dan kumpulan yang disatukan.

“Aset bersih dan baki tunai AAIL juga akan meningkat dengan jumlah yang sama sejurus selepas pelaksanaan pelupusan tunai ini,” kata AAGB.

Sebagai sebahagian daripada transaksi itu, akan wujud opsyen saranan berhubung dengan baki 16.33% kepentingan AAI, yang boleh dilaksanakan oleh TSL pada bila-bila masa selepas urus niaga berkenaan selesai.

Di samping itu, terdapat juga opsyen jual yang boleh dilaksanakan oleh AAIL dalam dua peringkat, yang mana peringkat pertama boleh dibuat dari 1 Mac 2022 sehingga 30 Mei 2022 dan peringkat kedua boleh diadakan mulai 1 Oktober 2022 hingga 31 Disember 2022.

Jumlah pertimbangan berhubung opsyen yang diberikan bagi baki 16.33% kepentingan AAIL ialah sebanyak AS$18.83 juta.

Syarikat penerbangan itu berkata AAIL telah bersetuju untuk mengecualikan yuran lesen jenama yang belum dibayar, yang perlu dibayar oleh AAI kepada AirAsia Bhd di bawah perjanjian lesen jenama dan perkhidmatan teknikal bertarikh 30 Disember 2019 berikutan pandemik Covid-19.

Kumpulan itu menambah pengecualian ini tidak akan memberi sebarang kesan material ke atas pendapatan sesaham, aset bersih sesaham dan penggearan AirAsia serta anak-anak syarikatnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat