Minit FOMC : Fed Sedia Tamatkan Pembelian Bon, Naikkan Kadar Faedah!

518

Para penggubal dasar Federal Reserve (Fed) menekankan keperluan untuk fleksibliti dalam mempercepatkan pengurangan program pembelian bon dan menaikkan kadar faedah mereka sebelum inflasi semakin cepat meningkat.

Susulan daripada mesyuarat polisi yang diadakan pada 3 November lalu, minit menunjukkan bahawa kebimbangan mengenai kenaikan inflasi dalam kalangan penggubal dasar Fed semakin meningkat, di mana ramai yang mengatakan tekanan harga akan berterusan.

Beberapa pegawai mengatakan bahawa jawatankuasa FOMC harus bersedia untuk melaraskan kadar pembelian aset dan menaikkan kadar lebih awal daripada dijangkakan jika inflasi terus meningkat tinggi daripada sasaran bank pusat.

Pada mesyuarat awal bulan ini, bank pusat telah memutuskan untuk mengekalkan kadar tidak berubah dan mula mengurangkan kadar pembelian bon mereka dengan sasaran ia akan tamat pada pertengahan 2022.

Sejak itu, inflasi semakin teruk. Indeks harga pengguna (CPI) tahunan AS dilaporkan melonjak ke tahap tertinggi 30 tahun pada bulan Oktober, dengan kenaikan sebanyak 6.2%.

Angka ini bukan sahaja mengejutkan pasaran, tetapi pastinya telah mengganggu-gugat keamanan Fed yang sebelum ini melihat kenaikan inflasi hanya sementara.

Naib Pengerusi Fed Richard Clarida, Gabenor Christopher Waller, Presiden Fed St. Louis, James Bullard dan Presiden Fed Fansisco, Mary Daly telah berhujah mengenai kesesuaian untuk mempercepatkan proses pengurangan pada pertemuan polisi akan datang.

Mary Daly yang biasanya dikenali sebagai penggubal dasar Fed paling berhati-hati, mengatakan beliau terbuka untuk menghentikan pembelian bon lebih cepat jika data pekerjaan dan inflasi kekal stabil dan beliau melihat bak pusat akan meningkatkan kadar sekali atau dua kali pada tahun hadapan.

Ini menunjukkan bahawa penggubal dasar Fed semakin hawkish dalam usaha membawa dasar monetari kembali kepada normal.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat