Minyak Mentah WTI Menuju Ke Paras $80 Per Tong, Permintaan Meningkat Di China

146

Western Texas Intermediate (WTI) yang merupakan penanda aras minyak mentah AS didagangkan sekitar $79.30 per tong pada hari Jumaat.

Harga minyak naik lebih tinggi di tengah-tengah keyakinan tentang permintaan di China dan AS. Dua negara yang merupakan pengguna minyak mentah terbesar dunia itu.

Import minyak China meningkat sebanyak 5.45% pada April berbanding bulan yang sama tahun lepas. Ini menandakan peningkatan yang menggalakkan dalam permintaan berdasarkan statistik rasmi China pada Khamis.

Menurut Tina Teng, penganalisis pasaran bebas berkata data Imbangan Perdagangan China yang bertambah baik mendorong momentum positif dalam harga WTI.

Pada Rabu, penurunan dalam inventori turut meningkatkan harganya. Inventori minyak mentah AS susut sebanyak 1.4 juta tong pada minggu lepas daripada 7.3 juta tong yang dihasilkan pada minggu sebelumnya. Pasaran menjangkakan bahawa unjuran stok akan berkurangan sebanyak 1.4 juta tong.

Tertumpu ke arah konflik, tentera Israel mengumpul kereta kebal dan melepaskan tembakan berdekatan kawasan Rafah pada Khamis selepas Presiden Joe Biden menyekat saluran bantuan senjata kepada Israel jika mereka tetap berdegil untuk menceroboh Rafah.

Ketegangan dan ketidaktentuan geopolitik yang berterusan di Timur Tengah berkemungkinan akan menimbulkan kebimbangan mengenai gangguan bekalan minyak yang mampu meningkatkan harga WTI.

Namun begitu, mata wang dolar AS yang lebih kukuh selepas sokongan ucapan pegawai Fed yang hawkish berkemungkinan akan mengehadkan lagi kenaikan minyak mentah.

Presiden Fed San Francisco, Mary Daly berkata pada Khamis bahawa ketidakpastian terhadap prospek inflasi menjadikan unjuran dasar sukar untuk ditentukan sehingga Fed mendapatkan hala tuju yang lebih jelas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat