Monte dei Paschi Dijangka Mendapat 33% Dari Pakej Bantuan Kerajaan Itali

63

Kementerian kewangan Itali pada Selasa menyatakan 20 bilion euro adalah mencukupi untuk digunakan oleh Kerajaan Itali bagi keperluan dana oleh institusi perbankan yang mengalami masalah.

Sumber mengatakan, jumlah dana yang diperlukan telah ditetapkan, yang cukup bagi memberikan dana yang diperlukan di dalam situasi yang ada sekarang.

20 bilion euro ini adalah pakej bagi menyelamatkan beberapa bank di Itali yang mengalami masalah kecairan. Montei Paschi pula menyatakan akan meminta kerajaan meningkatkan modal ‘precautionary’ (berjaga-jaga) dalam kenyataan sebelum ini.

Tambahnya lagi, pakej penyelamat bank ketiga terbesar Itali Monte dei Paschi mungkin lebih dari jangkaan awal seperti yang dinyatakan oleh Bank Pusat Eropah (ECB).

Sebelum ini, Bank Pusat Eropah (ECB) telah memberikan peringatan kepada Bank tertua dunia Montei dei Paschi bahawa mereka memerlukan modal berjumlah 8.8 bilion euro. Amaun ini adalah lebih banyak daripada 5 bilion euro yang diperlukan sebelum ini  yang diberitakan sendiri oleh pihak Montei Paschi pada Isnin.

Kerajaan mungkin akan menggunakan kira-kira 33% dari jumlah 20 bilion euro untuk keperluan dana Monte Paschi.

Secara keseluruhannya, perkembangan terkini di Itali dilihat sebagai berita baik, kerana akhirnya krisis ini akan diselesaikan oleh kerajaan dan mengurangkan systemic risk dalam pasaran kewangan Itali.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat