News Penting yang Berpotensi Memberi Impak Besar Buat Pasaran Minggu Ini (6-10 Mac 2017)

51

Keputusan semakan kadar di Australia dan Zon Euro serta data pekerjaan dari Kanada dan Amerika Syarikat, serta diikuti oleh laporan NFP merupakan antara event terpenting yang akan berpotensi menggerakkan pasaran bagi sepanjang minggu ini.

Minggu lepas menyaksikan data yang terus memberi kekuatan kepada Amerika Syarikat seperti laporan sentimen pengguna, data pembuatan dan pekerjaan. Data-data positif ini juga secara tidak langsung meningkatkan prospek kenaikan kadar bagi bulan Mac.

Berikut merupakan data penting yang bakal mempengaruhi pasaran sepanjang minggu ini.

1.Keputusan Kadar Australia – 6 Mac 2017 (Isnin, 8.30am)

Bank pusat ini telah mengambil keputusan untuk mengekalkan kadar tidak berubah dalam mesyuarat Februari mereka pada kadar 1.5 peratus sejajar dengan unjuran pasaran. Sesetengah penganalisis ekonomi percaya bahawa RBA akan menaikkan kadar manakala sebahagian lagi percaya kadar masih mempunyai ruang untuk diturunkan memandangkan kadar inflasi Australia masih berada di tahap yang rendah.

  1. Laporan ADP AS – 8 Mac2017 (Rabu, 9.15pm)

Majikan di AS telah meningkatkan pengambilan pekerja pada bulan Januari sekali gus menambah bilangan pekerjaan yang tertinggi sejak Jun. pada Januari, laporan ADP juga menunjukkan pertumbuhan 246,000 pekerjaan berbanding 151,000 jumlah pekerjaan pada bulan Disember. Selain itu, angka menunjukkan sektor pekerjaan menunjukkan pertumbuhan pekerjaan yang amat menggalakkan selepas tempoh yang agak suram pada separuh kedua tahun 2016.

  1. Laporan inventori minyak mentah AS – 8 Mac2017 (Rabu, 11.30pm)

Stok minyak mentah di AS dilaporkan meningkat pada minggu berakhir 24 Februari lalu. Dalam laporan tersebut, data import minyak mentah meningkat sebanyak 793,000 tong sehari manakala laporan aktiviti eksport jatuh mendadak kepada 721,000 tong sehari berbanding dengan 1.21 juta pada minggu sebelumnya.

  1. Keputusan kadar Zon Euro – 9 Mac2017 (Khamis, 9.30pm)

Bank Pusat Eropah telah mengekalkan penanda aras bagi bulan Januari selaras dengan ramalan pasaran. ECB juga memutuskan untuk membiarkan program rangsangan pembelian bon kekal tidak berubah. Hal ini berikutan Ketua Bank Pusat ECB, Mario Draghi mengatakan bahawa ekonomi zon tersebut telah bertambah kuat, namun masih memerlukan lebih banyak masa untuk memulih. Justeru, rangsangan monetari masih boleh ditambah sekiranya diperlukan.

  1. Laporan tuntutan pengangguran AS – 9 Mac2017 (Khamis, 9.30pm)

Bilangan tuntutan pengangguran menurun sebanyak 19,000 kepada 223,000 pada minggu sebelum ini, menghampiri bacaan terendah dalam tempoh 44 tahun. Bacaan ini mencerminkan sektor pekerjaan berada dalam prestasi yang amat baik disamping mengekalkan momentum dalam suku pertama tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat