Oh Mark Kau! Mark Zuckerberg Boleh Dipenjara Di UK Andai Langgar Peraturan!

3,606

‘Perghh gila-gila perundangan media sosial baru dekat UK ni.’

Eksekutif syarikat-syarikat media sosial seperti Facebook (Meta Platfrom Inc) boleh dikenakan hukuman penjara 2 tahun di United Kingdom (UK) andai didapati memberi maklumat tidak tepat kepada pertanyaan rasmi pengawal selia.

Menurut Nadine Dorries, Setiausaha Negara bagi Digital, Media, Kebudayaan, dan Sukan, perundangan baru yang telah dikemukakan kepada Parlimen Britain tersebut membolehkan pengurus kanan (CEO) syarikat-syarikat teknologi didakwa sebagai-

  • penjenayah andai didapati memusnahkan bukti, gagal menghadiri atau memberi maklumat palsu dalam temu bual dengan Ofcom dan menghalang kerja pengawal selia”.

Sebagai makluman, Britain telah mengetatkan undang-undang melibatkan media sosial bagi mengurangkan gangguan dalam talian dan penderaan seksual kanak-kanak.

Dalam perundangan baru tersebut juga turut menyatakan bahawa syarikat-syarikat teknologi tertakluk kepada pendakwaan dalam tempoh 2 bulan selepas undang-undang tersebut diluluskan, dan bukannya 2 tahun seperti yang dirancang sebelum ini.

Hujar Dorries, gergasi teknologi sering melepaskan diri daripada kesalahan yang dilakukan termasuk penderaan dan tingkah laku jenayah pada platform mereka, kini mereka perlu bertanggungjawab.

Kenyataan daripada pihak kerajaan pula mengatakan, perundangan baru tersebut akan beri panduan yang lebih jelas tentang ‘komunikasi’ yang dilihat patuh norma tetapi berbahaya seperti gangguan seksual atau promosi gangguan makan pada platform media sosial.

Terang kenyataan itu lagi, perundangan baru tersebut diharapkan dapat menghapus sebarang intensif atau tekanan bagi platfrom media sosial untuk mengalih keluar kandungan atau komen kontroversi dan memperjelaskan garis halus diantara perkara sah tetapi bahaya.

Menyusuri rekod, perubahan baru bagi perundangan tersebut dialu-alukan oleh jawatankuasa Parlimen selepas meneliti draf awal undang-undang yang telah dikemukakan pada Mei 2021.

Draf tersebut mencadangkan rangka kerja khusus untuk mengawal cara syarikat media sosial dan platform berasaskan kandungan, bertindak balas terhadap pelbagai jenis kandungan masalah merangkumi Code of Conduct yang akan diawasi oleh pengawal selia Ofcom.

Walau bagaimanapun, undang-undang tersebut telah menimbulkan kebimbangan daripada Institut Hal Ehwal Ekonomi di pasaran bebas.

Jelas Matthew Lesh, ketua dasar awam IEA, tindakan tersebut seolah-olah menyekat hak kebebasan bersuara dan boleh menyebabkan masalah psikologi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat