OIL Analisa Fundamental Harian 21 Mac 2016

54

Harga minyak mentah berada dalam dagangan bercampur-campur Jumaat lalu, setelah pelabur mengambil untung belian menjelang hujung minggu. Pada masa yang sama, komen bercampur-campur dari pelbagai agensi laporan dan pemantau industri minyak menyebabkan pasaran hilang keyakinan, menjelang mesyuarat kerjasama menghadkan pengeluaran antara OPEC dan bukan OPEC.

Di New York Mercantile Exchange (NYMEX), Crude bagi penghantaran April susut ke paras terendah harian sekitar $39.15 setong, sebelum memacu naik untuk menutup lebih tinggi sekitar paras $41.15 setong; manakala di Intercontinental Exchange London (ICE) pula, Brent bagi penghantaran Mei naik turun dari paras tertinggi harian sekitar $42.55 setong ke serendah $41.05 sebelum menutup sekitar paras $41.40 setong.

[adrotate group=”6″]

BNP Paribas dalam laporannya kepada pelanggan mengatakan bahawa kenaikan harga minyak baru-baru ini bukanlah disebabkan pemulihan dalam fundamental, tetapi kerana selera terhadap risiko.  Penganalisis mereka juga tidak meletakkan harapan yang tinggi terhadap keputusan mesyuarat kerjasama OPEC itu.  Credit Suisse juga mengingatkan pasaran bahawa kenaikan harga minyak telah hampir sampai ke penghujungnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat