Pandangan Amerika Syarikat “dipulaukan” di dalam Mesyuarat Kemuncak G7

86

Amerika Syarikat memaklumkan pada hujung minggu lepas bahawa kebanyakan ekonomi yang kukuh di dunia telah bersedia untuk menerima sebarang perubahan dasar Presiden Donald Trump. Namun begitu, Eropah dan Jepun dikatakan masih kekal bimbang dengan peralihan tampuk pimpinan Washington.

Pegawai-pegawai dari Kumpulan G7 telah mengadakan pertemuan di Selatan Itali bagi mendapatkan penjelasan yang lebih lanjut mengenai rancangan Trump yang dikhuatiri bakal mengetengahkan perlindungan perdagangan sebagai dasar perdagangan global.

Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin berkata bahawa Amerika Syarikat berhak untuk menjalankan dasar perdagangan yang lebih tertutup sekiranya ekonomi gergasi dunia itu mendapati bahawa perdagangan semasa dijalankan secara tidak bebas dan tidak adil.

Mnuchin juga memberitahu pemberita pada akhir mesyuarat yang dijalankan selama dua hari tersebut bahawa AS hanya mahu menggunakan pendekatan perdagangan yang lebih seimbang.

Menteri-menteri yang lain di dalam mesyuarat tersebut bagaimanapun tidak berkongsi pandangan yang sama dengan Mnuchin.

Menteri Kewangan Perancis, Michel Sapin berkata kepada pemberita bahawa 6 lagi negara anggota bagaimanapun secara jelas mengatakan kepada AS tentang kepentingan untuk meneruskan semangat kerjasama antarabangsa.

Taro Aso, iaitu Menteri Kewangan Jepun juga mengatakan bahawa mereka tidak akan menyokong dasar yang diutarakan oleh AS memandangkan perdagangan bebas telah menyumbang kepada kemakmuran ekonomi.

Pegawai dari Eropah juga mengatakan bahawa tiada satu negara pun yang memahami maksud sebenar “perdagangan adil” yang dibawakan oleh AS kerana satu-satunya cara untuk mewujudkan keadilan adalah dengan berpegang kepada kaedah-kaedah Pertubuhan Perdagangan Dunia yang menggalakkan rangka kerja pelbagai hala.

Permintaan AS bagi mengimbangi perdagangan dua hala tidak dinilai dari aspek ekonomi memandangkan defisit dan lebihan dagangan hanya boleh dianalisis dalam konteks global.

Jangkaan Ini Menambah Kekuatan Kepada Pasaran Minyak Mentah Dalam Sesi Asia!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat