Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 27 – 31 Jul 2015

39

kalendar-ekonomi-moshedfx

Iklim Perniagaan Jerman, Pesanan Barang Tahan Lama AS, data GDP dari UK, Amerika Syarikat dan Kanada, keputusan “interest rate” AS, kenyataan FOMC dan Tuntutan Pengangguran Amerika Syarikat adalah berita-berita utama yang bakal menjadi penggerak utama pasaran minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Minggu lepas tuntutan pengangguran AS terus mengejutkan dengan 26,000 kejatuhan dalam bilangan tuntutan baru, mencapai pelarasan bermusim sebanyak 255 ribu. Angka ini mencecah paras terendah sejak November 1973, menunjukkan pasaran buruh AS terus berkembang dengan bilangan yang semakin meningkat daripada pekerjaan dan keadaan pekerjaan yang bertambah baik kerana pakar ekonomi menjangkakan tuntutan baru mencapai 279 ribu. Trend positif dalam pasaran kerja bersama-sama dengan data perumahan yang baik mencadangkan Feds akan menaikkan “interest rate” tidak lama lagi.

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Isnin, 4:00 Petang

Ifo Iklim Perniagaan Jerman:  Indeks iklim perniagaan Jerman merosot kepada 107.4 mata pada bulan Jun daripada 108.5 mata pada bulan sebelumnya. Penurunan yang lebih besar daripada yang dijangkakan itu menunjukkan bahawa perniagaan Jerman bimbang mengenai krisis hutang di Greece dan kesan yang mungkin pada Eurozone. Pandangan enam bulan juga menurun kepada 102 dari 103. Penganalisis dan pelabur juga bimbang mengenai keadaan Greece. Sentimen perniagaan dijangka meningkat pada bulan Julai kepada 107.6.

Isnin, 8:30 Malam

Pesanan Barang Tahan Lama AS:  Sektor pembuatan AS kehilangan momentum pada Mei, apabila pesanan baru untuk barangan tahan lama menurun 1.8%, untuk $228.9 bilion, selepas kejatuhan yang disemak semula pada April sebanyak 1.0%. Pakar ekonomi menjangkakan penurunan yang lebih kecil sekitar 0.6%. Walau bagaimanapun, pembelian barangan perkilangan, tidak termasuk sektor pengangkutan yang tidak menentu, meningkat 0.5% kepada $157.2 bilion pada bulan Mei, berikutan penurunan 0.2% pada bulan April, selepas diramal meningkat 0.6%. Walau bagaimanapun, ahli ekonomi percaya data semakin stabil, memilih untuk mengabaikan angka tajuk utama kerana turun naik dalam sektor pengangkutan. Pesanan untuk barangan tahan lama dijangka meningkat sebanyak 3.2% pada bulan Jun, manakala pesanan teras dijangka akan meningkat sebanyak 0.4%.

Selasa, 4:30 Petang

GDP UK:  Pemulihan ekonomi UK pada suku pertama 2014 agak lemah, dengan pertumbuhan GDP sebanyak 0.3%, menurut anggaran awal. Salah satu sektor yang lemah adalah sektor pembinaan di mana pengeluaran jatuh untuk suku kedua berturut-turut. Menurut Pejabat Statistik Kebangsaan UK, pertumbuhan suku pertama adalah paling perlahan sejak suku keempat tahun 2012. Kadar pertumbuhan GDP tahunan menurun kepada 2.4% daripada 2.8% yang diukur pada suku terakhir 2014. Sektor perkhidmatan yang menyumbang 75% daripada semua barang dan perkhidmatan dalam ekonomi, meningkat 0.5% berbanding 0.9% pada suku keempat tahun 2014. Anggaran pertama pertumbuhan bagi suku kedua adalah 0.7%.

Selasa, 10:00 Malam

Keyakinan Pengguna AS:  Keyakinan pengguna bertambah kukuh pada bulan Jun, meningkat kepada 101.4 daripada 94.6 pada bulan Mei, menunjukkan peningkatan pekerjaan baru-baru ini meningkatkan aktiviti ekonomi. Keyakinan tahunan pengguna meningkat 17.4% berbanding tahun lalu. Keadaan semasa dan indeks pasaran pekerjaan memperlihatkan kebangkitan terbesar. Peningkatan berterusan dalam keadaan pasaran pekerjaan dan upah yang lebih besar; meningkatkan keyakinan dan perbelanjaan pengguna. Ahli ekonomi menjangkakan pertumbuhan lebih daripada 2% pada suku kedua. Keyakinan pengguna dijangka mencecah 100.1 pada kali ini.

Khamis, 2:00 Pagi

Kenyataan FOMC AS:  Kenyataan Federal Reserve pada 17 Jun menunjukkan ekonomi berkembang sedikit, selepas merudum pada musim sejuk dan ini dijangka meningkatkan kesediaannya untuk menaikkan “interest rate” pada akhir tahun ini. FOMC menjangkakan pertumbuhan tahunan lebih daripada 2%. Walau bagaimanapun, Pengerusi Feds Janet Yellen menyatakan bahawa keputusan “interest rate” masih bergantung kepada bukti yang lebih kukuh daripada pasaran buruh dan inflasi yang lebih kukuh. Ahli ekonomi tidak menjangkakan kenaikan “interest rate” pada kali ini.

Khamis, 08:30 Malam

GDP AS:  Anggaran awal daripada GDP suku pertama pada 29 April, menunjukkan ekonomi berkembang hanya 0.2% dalam tempoh tiga bulan pertama tahun 2015, jauh di bawah kenaikan 1% yang diramalkan oleh penganalisis. Permintaan pengguna meningkat hanya 1.8%, kurang daripada 2% yang dijangka oleh ahli ekonomi. Eksport dan juga pelaburan asingmenunjukkan sumbangan negatif, manakala import meningkat. Penganalisis meramalkan pemulihan pada suku kedua dengan anggaran pertumbuhan lebih 2%. Jangkaan GDP bagi suku kedua dijangka pada 2.5%.

Tuntutan Pengangguran AS:  Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan awal untuk bantuan pengangguran jatuh minggu lepas kepada 255 ribu, tahap terendah dalam lebih daripada 41-1/2 tahun. Penguncupan ketara dalam tuntutan menunjukkan pasaran buruh AS yang terus kukuh pada bulan Julai. Peningkatan peluang pekerjaan dan pasaran perumahan yang lebih kukuh mencadangkan Fed akan menaikkan “interest rate” pada masa akan datang. Purata bergerak empat minggu tuntutan jatuh 4 ribu kepada 278,500 pada minggu lepas. Jumlah tuntutan dijangka mencecah 264 ribu minggu ini.

Jumaat, 8:30 Malam

GDP Kanada:  Ekonomi Kanada menguncup 0.1% pada bulan April, menjadikannya penguncupan bulan keempat berturut-turut. Ahli ekonomi meramalkan pertumbuhan 0.1% pada bulan April. Penguncupan berterusan menimbulkan kebimbangan bahawa Kanada akan berada dalam kemelesetan tahun ini. Ekonomi Kanada menyusut pada kadar tahunan sebanyak 0.6% pada suku pertama, dan penurunan pada April lalu mencadangkan kemungkinan suku kedua yang negatif. Sektor perlombongan, minyak dan gas menyusut 2.6%, penurunan untuk bulan keenam berturut-turut. Jualan runcit menurun 0.2%, penurunan bagi bulan ketiga berturut-turut. Pembuatan menurun 0.2%, penurunan untuk bulan keempat berturut-turut. GDP dijangka tidak berubah pada bulan Mei.

 

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat