Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 29 Jun – 3 Jul 2015

61

kalendar-ekonomi-moshedfx

Dollar AS berjaya meningkatkan kedudukannya dalam seminggu yang memberi tumpuan kepada krisis Greece. Selain daripada krisis yang semakin buruk, suku baru membawa NFP dengan penumpukan yang singkat serta angka GDP. Ia akan menjadi minggu yang sibuk ekoran NFP yang bakal dilapor awal kerana pasaran AS yang bakal bercuti pada Jumaat sempena Hari Kemerdekaan, dan NFP merupakan berita ekonomi utama minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Krisis Grexit bergerak dari keyakinan kepada putus asa dan berkisar sepanjang jalan tersebut. Keadaan menjadi lebih buruk selepas pasaran ditutup dengan pengumuman dramatik tentang referendum di Greece selepas tarikh akhir untuk mencapai persetujuan. Bagaimana permainan tahap tinggi ini akan berakhir?

Data ekonomi AS kebanyakannya positif. Sektor perumahan adalah dalam trend pertumbuhan disebabkan oleh peningkatan yang berterusan dalam pasaran kerja dan guna tenaga. Jumlah pembelian rumah baru AS melonjak pada Mei, kepada kadar tahunan yang disesuaikan mengikut musim daripada 546 ribu, kadar paling kukuh sejak Februari 2008, dan meningkat 24% pada asas tahunan. Adakah trend ini akan berterusan?

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Selasa

Krisis Grexit:  Hujung bulan ini adalah dua tarikh akhir: akhir perjanjian dan masa pembayaran IMF yang telah digabungkan. Pada keadaan semasa, Greece tidak mempunyai wang untuk membayar.  Bank-bank tidak dapat dibuka pada hari Isnin dan jika rundingan sesungguhnya akan berterusan. Perkara rundingan bergerak sepanjang masa dan tidak hanya sekitar tarikh akhir, tetapi jika Greece tidak membayar hutang IMF, ia akan menandakan kemerosotan lanjut dalam krisis yang sememangnya sudah melampau.

Selasa, 4:40 Petang

Ucapan Gabenor RBA:  Gabenor Royal Bank of Australia Glenn Stevens, akan berucap di London. Stevens boleh bercakap tentang pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan pasaran perumahan yang terlebih nilai. Beliau biasanya menggunakan setiap peluang untuk memberi tekanan kepada Dollar Australia.

Selasa, 8:30 Malam

GDP Kanada: Ekonomi Kanada menguncup 0.2% pada bulan Mac, menghantar penurunan berturut-turut yang ketiga, yang diketuai oleh kejatuhan 2.6% dalam perlombongan, kuari, dan minyak dan gas. Penganalisis menjangka ekonomi berkembang 0.2% pada Match. Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) menjunam dengan kadar tahunan 0.6% pada suku pertama, disebabkan oleh kejatuhan harga tenaga. Laporan GDP adalah lebih buruk daripada yang diramalkan, manakala Gabenor Bank Kanada Stephen Poloz menjangka suku pertama menjadi rata. Walau bagaimanapun, dasar menjangkakan pemulihan dalam pertumbuhan ekonomi pada suku kedua yang diketuai oleh eksport bukan tenaga. Ahli ekonomi menjangkakan pertumbuhan 0.1% pada bulan April.

[kml_flashembed publishmethod=”dynamic” fversion=”8.0.0″ movie=”https://intraday.my/wp-content/uploads/2014/12/Brand-June-2013-malaysia-468×60.swf” width=”468″ height=”60″ targetclass=”flashmovie” play=”true” loop=”true”]

Selasa, 10:00 Malam

Keyakinan CB Pengguna AS:  Keyakinan pengguna meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Mei, mencecah 95.4 dari bacaan April disemak 94.3. Ahli ekonomi meramalkan bacaan 95 mata. Data perumahan dan pekerjaan yang kukuh adalah punca utama kenaikan sentimen. Tambahan pula, gaji yang lebih baik meningkatkan perbelanjaan dan merangsang aktiviti ekonomi. Keyakinan pengguna dijangka meningkat kepada 97.1 pada bulan Jun.

Rabu, 8:15 Malam

ADP Non-Farm Payroll AS:  Guna tenaga dalam sektor swasta berkembang sebanyak 201 ribu pekerjaan pada Mei berbanding 165 ribu pada bulan April.  Bacaan itu lebih baik daripada kenaikan 198 ribu pekerjaan yang diramalkan oleh penganalisis. Pasaran buruh kembali ke paras 200 ribu dengan menunjukkan pertumbuhan guna tenaga yang sihat. Jika kadar semasa kenaikan pekerjaan berterusan, ekonomi dijangka mencapai guna tenaga penuh dalam masa setahun. Sektor swasta AS dijangka berkembang 216 ribu pada bulan Jun.

Rabu, 10:00 Malam

ISM Manufacturing PMI AS:  Aktiviti pembuatan di Amerika Syarikat berkembang pada kadar yang lebih cepat daripada yang dijangkakan pada bulan Mei, mencecah 52.8 daripada 51.5 pada bulan April. Penganalisis meramalkan bacaan 51.9. Pesanan baru meningkat kepada 55.8, meningkat 2.3 mata daripada April. Indeks Pengeluaran mencatatkan 54.5, 1.5 mata di bawah bacaan April lalu. Indeks Pekerjaan mencatat 51.7, 3.4 mata di atas bacaan April yang menunjukkan pertumbuhan menyeluruh. Indeks Harga mencecah 49.5, 9.0 mata di atas bacaan April iaitu 40.5. ISM Manufacturing PMI AS dijangka mencapai 53.2 kali ini.

Khamis, 08:30 Malam

Non-Farm Payroll AS:  Ekonomi Amerika Syarikat berkembang dengan tenaga kerja mereka sebanyak 280 ribu pekerjaan pada bulan Mei, melebihi ramalan pasaran bagi tambahan 222 ribu. Ini adalah satu lagi tanda bahawa ekonomi AS berada di landasan pertumbuhan semula, selepas menguncup dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini. Kadar pengangguran meningkat kepada 5.5% daripada 5.4%, tetapi gambaran keseluruhannya adalah menggalakkan. Jika trend positif berterusan, Fed akan kembali kepada dasar monetari yang normal dalam masa terdekat. Laporan NFP dijangka mencatatkan tambahan pekerjaan sebanyak 231 ribu, manakala kadar pengangguran diramalkan merosot semula kepada 5.4%.

Tuntutan Pengangguran AS:  Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan awal untuk bantuan pengangguran meningkat sebanyak 3000 minggu lepas kepada 271 ribu, kekal dalam bahagian positif. Bacaan itu adalah sejajar dengan ramalan pasaran. Purata bergerak empat minggu susut sebanyak 3,250 menjadikannya berjumlah 273,750.

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

[kml_flashembed publishmethod=”dynamic” fversion=”8.0.0″ movie=”https://intraday.my/wp-content/uploads/2014/12/Brand-June-2013-malaysia-468×60.swf” width=”468″ height=”60″ targetclass=”flashmovie” play=”true” loop=”true”]

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat