Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 6 – 10 Jul 2015

53

kalendar-ekonomi-moshedfx

Greece telah ditinggalkan oleh pasaran yang telah pun memfaktorkan Grexit, dengan matawang ‘safe-haven’ memacu lebih tinggi dan matawang komoditi jatuh lebih rendah. Kemuncaknya masih di hadapan kita. Minggu ini bermula dengan referendum Greece tetapi ada berita ekonomi penting yang lain: US ISM Non-Manufacturing PMI, Mesyuarat Minit FOMC, keputusan “interest rate” di Australia dan United Kingdom merupakan berita ekonomi utama minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Krisis Grexit telah mendominasi pasaran. Keadaan mejadi lebih teruk apabila rundingan tergendala. Bank-bank ditutup, Greece gagal membayar IMF dan semua mata kini tertumpu pada referendum hari ini, Ahad di mana pemilihan menunjukkan tidak banyak perbezaan. Walau bagaimanapun, ini adalah jauh daripada akhir cerita, terutama seperti yang kita tahu bahawa IMF menyokong penyusunan semula hutang. Walaupun Greece hanya 2% daripada kuasa ekonomi Euro-Zone, implikasi politik sangat besar. Untuk Euro, tindak balas adalah bercampur-campur: ‘gap-down’ Ahad diikuti oleh kenaikan (atas sebab-sebab tertentu), tetapi ini akhirnya terhakis.

Di pasaran global, NFP Amerika Syarikat menunjukkan ekonomi yang mewujudkan 223 ribu pekerjaan pada bulan Jun tetapi dengan semakan penurunan untuk bulan sebelumnya, gaji yang mengecewakan dan kadar penyertaan yang rendah meninggalkan sentimen buruk. Ini boleh melewatkan masa kenaikan “interest rate”, tetapi yang pertama masih dijangka pada September ini. Ia juga bergantung kepada Greece. Mata wang komoditi mengalami kejatuhan bersama China: kadar tukaran AUD|USD mencapai paras 6 tahun terendah, begitu juga dengan kiwi dan loonie. Sterling berdiri agak kukuh terkesan dari data UK yang positif.

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Ahad

Referendum Greece: Pemilihan keluar dijangka pada sebelah petang Eropah, sebelum pasaran dibuka, dengan keputusan penuh di kemudian hari. Referendum, kini digelar #Greferendum, telah diumumkan oleh PM Greece Alexis Tsipras pada 26 Jun dan adalah mengenai cadangan pemiutang yang digambarkan oleh Greece sebagai “menerima atau menolak”. Kerajaan Greece menolaknya dan memerlukan undi sokongan. Ia adalah tidak jelas jika cadangan ini masih di atas meja rundingan. Beberapa pemimpin Eropah telah menyifatkannya sebagai undi keahlian Euro-Zone. Apa yang jelas ialah ia adalah satu undi kepada masa depan kerajaan yg dipilih.

Undian menerima, yang mungkin disebabkan oleh keadaan yang semakin buruk di Greece, akan mengakibatkan kenaikan nilai Euro, kerana ia membuka pintu kepada kerajaan baru yang akan menerima apa sahaja, tetapi ia tidak jelas kerajaan apakah itu. Undian menolak merumitkan keadaan dan boleh mengakibatkan kejatuhan besar untuk Euro. Dan jika perbezaan undi adalah sangat rapat, ia menambah satu lagi tahap komplikasi. Referendum ini merupakan salah satu berita utama ekonomi, tetapi krisis Grexit ditetapkan untuk mengiringi pasaran sepanjang minggu. Hal ini berlaku apabila pemiutang kini berpecah mengenai penyusunan semula hutang.

Isnin, 10:00 Malam

ISM Non-Manufacturing PMI AS: Aktiviti sektor perkhidmatan menjadi perlahan lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Mei. Indeks “Non-Manufacturing PMI” jatuh kepada 55.7 berbanding 57.8 yang dicatatkan pada April. Penganalisis menjangkakan bacaan 57.1. Indeks pesanan baru datang 1.3 mata lebih rendah berbanding 59.2 yang dicatatkan pada April. Indeks pekerjaan jatuh 1.4 mata kepada 55.3. Secara keseluruhan, bacaan masih menunjukkan perkembangan dan responden kebanyakannya positif tentang pandangan situasi perniagaan terhadap pertumbuhan ekonomi.

Selasa, 12:30 Tengah Hari

Keputusan “interest rate” Australia:  Reserve Bank of Australia mengekalkan “interest rate” pada 2.0% untuk bulan Jun, berikutan penurunan 0.25% pada bulan Mei dan 0.25% pada bulan Februari. Ahli ekonomi meramalkan penurunan 25 mata asas pada bulan Ogos nanti, berikutan data ekonomi yang mengecewakan seperti perbelanjaan pengguna yang rendah dan pelaburan perniagaan yang lemah; sekaligus merendahkan unjuran pertumbuhan ekonomi. Walau bagaimanapun, ekonomi Australia telah berkembang pada kadar lebih perlahan daripada yang dijangkakan. RBA masih menanti data kewangan sebelum memutuskan satu lagi penurunan kadar.

Selasa, 8:30 Malam

Imbangan Perdagangan AS:  Perdagangan AS menguncup 10% pada bulan April, mencapai $40.9 bilion berbanding dengan bacaan kemaskini $50.6 bilion pada bulan Mac. Eksport meningkat kepada $189.9 bilion pada bulan April daripada $188 bilion pada bulan Mac, dan hasil perkilangan naik hampir $2 bilion. Import merosot kepada $230.8 bilion pada bulan April daripada $238.6 bilion pada bulan Mac, termasuk barangan dan perkhidmatan pengguna.

Khamis, 2:00 Pagi

Minit Mesyuarat FOMC AS:  Ini adalah minit mesyuarat Jun, di mana Federal Reserve menerbitkan plot yang agak rendah. Memandangkan nada umumnya negatif dan komposisi anggota yang mengundi juga negatif, ia akan menjadi menarik untuk melihat jika ada anggota yang sudah mahukan kenaikan pada bulan Jun. Di samping itu, kebimbangan anggota Feds mengenai Greece, keadaan inflasi dan topik lain akan menjadi menarik untuk diperhatikan.

Khamis, 9:30 Pagi

Data pekerjaan Australia:  Pasaran kerja di Australia meningkat pada bulan Jun lebih besar daripada yang dijangkakan, dengan pertambahan sebanyak 42 ribu dan kadar pengangguran turun kepada 6% daripada kemaskini 6.1% pada bulan Mei. Peningkatan ini disebabkan oleh pekerjaan sambilan meningkat sebanyak 29,800 manakala sepenuh masa ialah 15,900. Walau bagaimanapun, angka itu jauh lebih tinggi daripada kenaikan 12,100 yang dijangkakan oleh penganalisis. Kadar penyertaan, bagaimanapun, kekal tidak berubah pada 64.7%. Penganalisis percaya kadar pengangguran akan meningkat dalam bulan-bulan yang akan datang disebabkan oleh pertumbuhan ekonomi yang rendah.

Khamis, 7:00 Malam

Keputusan “interest rate” UK:  Bank of England mengekalkan “interest rate” ultra-rendah pada 0.50%, dan program rangsangan pembelian bon juga tidak berubah pada £375 bilion. BoE menyatakan bahawa mereka bercadang untuk menaikkan “interest rate” pada pertengahan tahun akan datang, selepas 6 tahun berada pada kadar yang sangat rendah. Walau bagaimanapun, memandangkan pengguna dan data perumahan yang positif, ahli ekonomi percaya kenaikan “interest rate” adalah pada separuh pertama 2016, tetapi masih banyak bergantung kepada data pertumbuhan ekonomi masa depan.

Jumaat, 8:30 Malam

Data pekerjaan Kanada: Pasaran buruh Kanada pulih sedikit pada Mei selepas penguncupan sebanyak 19,700 pekerjaan pada bulan April. Angka pekerjaan Mei menunjukkan sekitar 59 ribu pekerjaan telah diwujudkan, walaupun hampir separuh daripadanya adalah kerja sambilan. Ahli ekonomi menunjukkan bahawa pertumbuhan pekerjaan yang sebenarnya adalah lemah, tidak selari dengan bilangan orang baru yang memasuki pasaran pekerjaan. Kadar pengangguran kekal pada 6.8%, meningkat daripada 6.6% pada bulan Oktober lalu.

 

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat