Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 8 – 12 Jun 2015

46

kalendar-ekonomi-moshedfx

Dollar AS mempunyai kata terakhir dalam seminggu yang bergelora dan tidak menentu. Mesyuarat G7, Keputusan “interest rate” di New Zealand, data pekerjaan di Australia, jualan runcit, inflasi dan sentimen pengguna Amerika Syarikat bakal menjadi berita ekonomi utama minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Non-Farm Payroll AS keluar dengan angka yang mengejutkan, dengan pertambahan 280 ribu pekerjaan pada bulan Mei. Pertambahan sebanyak 59 ribu melebihi jangkaan kenaikan hanya 1 ribu, diikuti dengan kenaikan gaji dengan penyertaan pekerja dalam pasaran buruh yang lebih luas, memacu kembali Dollar. Sebelum daripada itu perkara yang lebih rumit, telah terlebih dahulu melanda mata wang Amerika itu.

Euro mengalami kurangnya kebimbangan dari ECB mengenai turun naik bon dan tidak tergesa-gesa untuk QE selanjutnya. Kebanyakan lonjakan nilai tukaran EUR|USD akhirnya jatuh. Pound menderita terkesan daripada PMI yang mengecewakan, manakala Australia hanya mengalami sebahagian sahaja daripada laporan GDP yang kukuh. Apa seterusnya untuk pasaran matawang?

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Ahad – Isnin

Mesyuarat G7: Menteri-menteri kewangan dan bank-bank pusat dari 7 negara-negara perindustrian bertemu di Jerman bagi membincangkan krisis hutang Greece yang semakin meningkat dan ekonomi global dan dasar luar yang mencabar. Russia tidak mengambil bahagian dalam mesyuarat kali ini, tetapi Canselor Jerman Angela Merkel berkata, terdapat banyak cara lain untuk berkomunikasi dengan Presiden Rusia. Sebagai contoh, Format Normandy, di mana Jerman dan Perancis bersama-sama dengan Rusia dan Ukraine membincangkan, bagaimana untuk menyelesaikan konflik di Ukraine. IMF akan mengetuai rundingan dengan Greece dan ianya bukan satu forum rundingan yang dikuasai Jerman.

Rabu, 10:50 Pagi

Ucapan Gabenor RBA:  Gabenor Royal Bank of Australia Glenn Stevens akan berucap di Melbourne selepas meninggalkan pasaran dengan kecenderungan neutral dalam keputusan “interest rate” yang terakhir. Beliau boleh bercakap tentang kadar pertumbuhan yang dijangka lebih perlahan dalam ekonomi Australia, dan kelemahan dalam perbelanjaan modal perniagaan, di kedua-dua sektor perlombongan dan bukan perlombongan. Walau bagaimanapun, berita baiknya ialah Aussie yang susut nilai pada tahun lepas, sekaligus menurunkan harga komoditi utama.

Khamis, 4:00 Pagi

Ucapan Gabenor BoE: Gabenor Bank of England Mark Carney, akan berucap di London. Beliau mungkin terpaksa merujuk kepada berita memalukan bahawa Bank of England secara rahsia telah merancang untuk Britain keluar dari Kesatuan Eropah. “Projek Bookend” telah sengaja diserahkan kepada seorang editor di akhbar The Guardian. Turun naik pasaran adalah dijangka ganas.

Khamis, 5:00 Pagi

Interest Rate New Zealand: Reserve Bank of New Zealand mengekalkan “interest rate” pada 3.5% pada bulan April, memandangkan ketidakpastian yang semakin meningkat di Eropah, China dan Australia; serta pergantungannya pada tetapan kewangan yang akomodatif. Walau bagaimanapun, penurunan besar harga minyak dunia dijangka meningkatkan pertumbuhan, kerana harga minyak mentah adalah hampir 50% di bawah paras Julai 2014. Inflasi kekal rendah tetapi dijangka meningkat secara beransur-ansur. Reserve Bank of New Zealand dijangka mengekalkan “interest rate” pada bulan Jun tetapi ramai menjangkakan penurunan pada akhir tahun ini.

Khamis, 9:30 Pagi

Data pekerjaan Australia: Kadar pengangguran di Australia pada April meningkat sedikit seperti yang diharapkan, mencecah 6.2%, selepas kejatuhan 2900 jawatan pada bulan April. Pengangguran di Australia yang kekal di atas 6% dalam tempoh 11 bulan lalu, menunjukkan pertumbuhan yang lembap dalam pasaran kerja Australia. Pekerjaan sepenuh masa menurun sebanyak 21,900, manakala pekerjaan sambilan meningkat sebanyak 19,000. Pasaran pekerjaan Australia dijangka menambah 15,200 pekerjaan manakala kadar pengangguran dijangka kekal pada 6.2%.

Khamis, 8:30 Malam 

Jualan Runcit AS: Jualan runcit AS kekal tidak berubah pada bulan April di tengah-tengah penurunan dalam pembelian kereta, menunjukkan ekonomi Amerika Syarikat yang sedang bergelut untuk kembali ke landasan selepas pertumbuhan perlahan pada suku pertama 2015. Harapan untuk pemulihan kukuh pada suku kedua adalah pudar setelah banyak siaran petunjuk ekonomi AS adalah lemah. Jualan runcit tidak termasuk kereta, naik 0.1%, walaupun dijangka meningkat 0.4%. Data lembap mencadangkan Fed tidak akan tergesa-gesa untuk menaikkan “interest rate” dalam masa terdekat. Penganalisis menjangkakan jualan runcit AS naik sehingga 1.1% dan jualan teras meningkat 0.7%.

Tuntutan pengangguran AS: Bilangan rakyat Amerika yang memohon untuk bantuan pengangguran menurun tanpa dijangka minggu lepas kepada 276 ribu – kekal di bawah 300 ribu untuk minggu ke-13. Purata empat minggu naik sebanyak 2750 kepada 274,750. Jumlah kecil pencari pekerjaan menunjukkan jaminan pekerjaan yang lebih baik. Ahli ekonomi mengharapkan pertambahan pekerjaan yang kukuh pada bulan Mei. Pertumbuhan pekerjaan kekal kukuh walaupun terdapat halangan sementara, menunjukkan majikan telah tidak dihalang oleh kelembapan pada suku pertama 2015. Jumlah tuntutan dijangka mencecah 277 ribu minggu ini.

Jumaat, 8:30 Malam

PPI AS: Harga pengeluar AS meneruskan penurunan mereka pada April kerana harga tenaga yang terus merosot. Indeks harga pengeluar jatuh 0.4%, jatuh untuk kali ketiga tahun ini, selepas meningkat 0.2% pada bulan Mac. Dalam tempoh 12 bulan hingga April, harga pengeluar jatuh 1.3% – penurunan terbesar sejak 2010. Penurunan 0.7% dalam barangan siap adalah punca utama bagi penurunan PPI. Ahli ekonomi meramalkan 0.4% peningkatan pada PPI kali ini.

Jumaat, 10:00 Malam

Sentimen Pengguna AS: Kajian Universiti Michigan menunjukkan sentimen pengguna menurun pada Mei hingga 90.7 daripada 95.9 pada bulan April, bacaan yang paling rendah sejak November 2014. Pengguna lebih mengambil berat tentang keadaan ekonomi semasa dan masa depan. Walau bagaimanapun, Lembaga Pengarah Persidangan, melaporkan bahawa indeks pengguna menunjukkan peningkatan yang sederhana pada bulan Mei. Dari 94.3-95.4. Namun begitu, Index Michigan adalah jauh melebihi 81.9 pada tahun lepas, yang menunjukkan peningkatan dalam penggunaan. Sentimen pengguna dijangka meningkat kepada 91.3 pada bulan Jun nanti.

 

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat