Para ‘Trader’ Semakin Berjaga-Jaga Selepas Data PPI Ogos Dikeluarkan! Ini Sebabnya

580

Harga yang diterima pengeluar untuk barangan dan perkhidmatan dilaporkan merosot pada bulan Ogos. Ini sedikit sebanyak mempengaruhi tekanan inflasi yang terus mengancam ekonomi A.S.

Indek harga pengeluar, tolok harga yang diterima di peringkat borong, merosot 0.1%, berdasarkan laporan Biro Statistik Buruh Rabu. Tidak termasuk perkhidmatan makanan, tenaga dan perdagangan, IHPR teras meningkat 0.2%.

Bacaan ini hampir selaras dengan tinjauan ahli ekonomi yang menjangkakan IHPR akan menurun 0.1% dan teras meningkat 0.3%. Pada asas tahun ke tahun, IHPR/PPI meningkat 8.7%, penarikan semula yang ketara daripada kenaikan 9.8% pada bulan Julai dan kenaikan tahunan terendah sejak Ogos 2021. IHPR Teras meningkat 5.6% daripada setahun lalu, sepadan dengan kadar terendah sejak Jun 2021.

Penurunan harga ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penurunan tenaga. Indeks untuk tenaga permintaan akhir merosot 6% pada bulan Ogos, yang menyaksikan penurunan 12.7% dalam indeks petrol. Ini telah memberi kesan kepada harga pengguna, yang turun dengan mendadak selepas melepasi $5 segelen pada awal musim panas.

Angka tersebut datang sehari selepas BLS melaporkan data indeks harga pengguna untuk bulan Ogos yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan. Kedua-dua laporan itu berbeza kerana IHPR menunjukkan apa yang pengeluar terima untuk barang siap, manakala IHP mencerminkan apa yang pengguna bayar di pasaran. Data pengeluar teras yang kian meningkat masih menghadirkan kebimbangan terhadap pemain pasaran.

Berikutan laporan Selasa, saham merosot dan jangkaan melonjak untuk tindakan Rizab Persekutuan pada mesyuaratnya minggu hadapan. Pasaran niaga hadapan pasaran saham adalah positif selepas laporan PPI manakala hasil Perbendaharaan juga lebih tinggi.

Pasaran masih berbelah bahagi antara setengah mata peratusan dan kenaikan kadar faedah tiga suku mata. Selepas data CPI dikeluarkan, terdapat kebarangkalian sehingga kenaikan sebanyak 100 mata asas bagi kadar faedah.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut 0.28% kepada 109.225.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat