Parah! Data PMI A.S Membawa Indikasi Yang Semakin Membimbangkan?

941

Aktiviti perniagaan AS menunjukkan sedikit perubahan pada bulan September, dengan sektor perkhidmatan berkembang pada kadar terendah sejak Februari, dan keseluruhan aktiviti pesanan baru merosot ke tahap terendah tahun ini, berdasarkan kaji selidik yang diterbitkan pada hari Jumaat.

S&P Global mengatakan indeks PMI AS komposit flash, yang mengukur sektor pembuatan dan perkhidmatan, turun kepada bacaan 50.1 pada bulan September dari bacaan akhir untuk bulan Ogos sebanyak 50.2. Keputusan September itu hampir-hampir di atas tahap 50 yang membezakan antara pengembangan dan penguncupan.

Indeks pesanan baru komposit kaji selidik ini merosot kepada yang terendah sejak Disember sebanyak 47.7 dari 49.2 bulan lalu, menandakan bulan kedua berturut-turut pesanan baru menurun. Tekanan kos input juga meningkat untuk bulan kedua.

Pertumbuhan pekerjaan dan perbelanjaan pengguna telah berjalan dengan baik, dan kadar inflasi telah perlahan dengan ketara, mendorong pegawai Fed pada hari Khamis untuk menaiktaraf ramalan ekonomi mereka dengan kadar yang menunjukkan bahawa ramai daripada mereka kini percaya kemelesetan boleh dielakkan.

Pada masa yang sama, the Fed membiarkan kadar faedah tidak berubah tetapi mengindikasikan kos pinjaman akan tetap tinggi hingga tahun depan, yang boleh menghalang kemajuan ekonomi. Malah, sejumlah petunjuk dalam bulan terakhir ini telah menunjukkan momentum perlahan, dan angka PMI pada hari Jumaat menyokong pandangan itu.

“Data PMI untuk bulan September menambahkan kepada kebimbangan mengenai haluan syarat permintaan dalam ekonomi AS selepas kenaikan kadar faedah dan inflasi yang tinggi,” kata Siân Jones, Ekonom Utama di S&P Global Market Intelligence, dalam satu kenyataan.

PMI perkhidmatan merosot kepada tahap terendah selama lapan bulan sebanyak 50.2, sedikit lebih rendah daripada bacaan 50.6 yang dijangkakan oleh ahli ekonomi dalam kaji selidik Reuters. PMI pembuatan S&P meningkat sedikit kepada 48.9 dari 47.9 pada Ogos tetapi masih merupakan bulan kelima berturut-turut menguncup. Ahli ekonomi telah meramalkan PMI pembuatan sebanyak 48.0.

Walaupun persekitaran yang lemah, responden kaji selidik pembuatan dan perkhidmatan menunjukkan syarikat-syarikat masih terus menambah pekerja pada bulan ini. Pertumbuhan pekerjaan secara keseluruhan adalah yang terkuat dalam empat bulan, dipimpin oleh sektor perkhidmatan, tetapi mungkin sukar untuk mengulanginya dalam bulan-bulan mendatang.

“Permintaan yang lemah tidak berubah kepada kerugian pekerjaan keseluruhan pada bulan September kerana kemampuan yang lebih besar untuk mencari dan mengekalkan pekerja telah membawa kepada peningkatan pertumbuhan pekerjaan yang lebih pantas,” kata Jones.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat