Parah! USD Kecundang Sebelum Data NFP AS

833

US dolar kecundang lebih rendah walaupun telah diperlihatkan dengan bacaan data pekerjaan Amerika Syarikat yang kukuh pada sesi sebelum ini.

Pada sesi Asia, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback tergelincir jauh ke paras 103.55 berbanding kebanyakan mata wang utama.

Terdahulu ketika sesi New York, data pekerjaan ADP sektor swasta menunjukkan peningkatan lebih kukuh daripada jangkaan pada bulan Mei, tetapi sedikit rendah berbanding bacaan pada April.

Meskipun begitu, US dolar terus merosot lebih rendah susulan data tersebut, sekali gus memberi peluang buat mata wang utama melonjak tinggi.

Hal ini kerana, raja mata wang itu masih terkesan oleh kenyataan dovish penggubal dasar Federal Reserve (Fed) yang menyokong untuk menghentikan sementara kenaikan kadar pada mesyuarat Jun.

Turut diterbitkan bersama adalah tuntutan pengangguran AS yang lebih baik daripada jangkaan pada minggu lalu walaupun sedikit meningkat daripada bacaan sebelumnya.

Walau bagaimanapun, laporan pembuatan ISM Amerika Syarikat terus menunjukkan penguncupan pada bulan Mei telah menambah tekanan buat US dolar untuk jatuh lebih rendah.

Fokus utama pasaran kini beralih kepada data pekerjaan NFP AS pada malam ini yang bakal menentukan hala tuju seterusnya untuk mata wang gergasi itu.

Susulan kejatuhan greenback, euro kembali bangkit dari paras terendahnya, manakala pound melonjak lebih kukuh ke paras ketinggian dua minggu.

Di sisi lain, dolar Aussie dan kiwi turut memaparkan kenaikan, dengan AUD disokong oleh jangkaan National Australia Bank untuk satu lagi kenaikan 25 mata asas dalam kadar faedah.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat