Pasaran Kripto Kehilangan Momentum! Harga BTC Bakal Menuju $17K?

216

Mata wang kripto Bitcoin (BTC) utama di telah memasuki fasa pembetulan yang kukuh menurun lagi ke paras terendah Jun 2022. Semasa penulisan, Bitcoin didagangkan 5.9% turun pada $18,747 dengan modal pasaran menghampiri $359 bilion.

Penurunan harga BTC dalam 24 jam yang lalu adalah selari dengan pembetulan pasaran yang lebih lanjut kerana jumlah had pasaran kripto telah turun di bawah $1 trilion. Ketidakpastian yang semakin meningkat dalam global memberikan tekanan tambahan pada aset berisiko bersama dengan mata wang kripto.

Sebagai tambahan kepada Bitcoin, altcoin telah menyaksikan pembetulan yang lebih curam dengan Ethereum (ETH) jatuh melebihi 8%. Selain itu, terdapat penjualan besar-besar yang berlaku di tengah-tengah kejatuhan pasaran.

Dalam 24 jam yang lalu, Bitcoin jatuh sebanyak 6%, ETH jatuh sebanyak 8%, dan jumlah kecairan dalam 24 jam ialah 340 juta US dolar. f2pool menunjukkan bahawa mesin perlombongan Bitcoin seperti T17 M21 telah jatuh di bawah harga penutupan.

Satu lagi faktor utama yang membayangkan sentimen menurun ialah jumlah Bitcoin yang tidak dibelanjakan sepanjang tahun lepas mencapai paras tertinggi sepanjang masa. Pembekal data dalam rantaian Glassnode menyatakan;

Jumlah bekalan Bitcoin yang kekal tidak dibelanjakan selama sekurang-kurangnya 1 tahun, telah mencapai ATH baharu sebanyak 12.589M $BTC. Ini bersamaan dengan 65.77% daripada bekalan edaran. Ini membawa indikasi bekalan tidak aktif dalam pasaran kripto.

Kebanyakan matawang kripto lain pada awalnya tidak terjejas dengan Ethereum mendapat dorongan dari harapan acara Merge dan penambahbaikan Bellatrix. Namun tidak kekal lama dengan pengukuhan US dolar lebih mengiurkan. ETH kini antara yang paling rugi dengan 9% kejatuhan.

Binance Coin, Ripple, Cardano, Solana, Polkadot, Dogecoin, Shiba Inu, dan MATIC juga berada dalam keadaanBinance Coin, Ripple, Cardano, Solana, Polkadot, Dogecoin, Shiba Inu, dan MATIC juga berada dalam keadaan kurang baik dengan kerugian berlanjutan sehingga 10% setiap hari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat