Pasaran Tersentak Oleh Kejutan Amukan US Dolar!

682

Pasaran telah menyaksikan lonjakan bertenaga US dolar pada dagangan Khamis semalam mencatatkan kenaikan ke paras tertinggi 3 minggu.

Menyokong pengukuhan US dolar apabila data jualan runcit Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan pada sesi New York semalam mencatatkan angka yang meningkat jauh lebih tinggi mengatasi jangkaan dan bacaan sebelum ini.

Bacaan data jualan runcit bagi bulan Ogos yang positif itu telah mencetuskan semula keyakinan pelabur untuk jangkaan pengetatan polisi oleh Federal Reserve (Fed).

Sementara mata wang Euro disokong oleh jangkaan kadar inflasi oleh European Central (ECB) dengan prospek kenaikan kadar lebih awal. Faktor tersebut dilihat menyokong mata wang Euro pada sesi Eropah semalam namun kemudiannya terus dibayangi oleh pengukuhan ketara US dolar dalam pasaran.

Pound Sterling pula dilihat masih berada dalam tekanan walaupuan sentimen bertukar hawkish berlegar pada bank pusat England (BOE) susulan laporan inflasi UK yang diterbitkan meningkat minggu ini.

Mata wang komoditi dolar Australia dan dolar New Zealand turut pamerkan kejatuhan nilai yang ketara berikutan tekanan oleh US dolar.

Pelabur turut melepaskan pegangan dolar Aussie susulan laporan pekerjaan Australia yang diterbitkan pada sesi Asia semalam menyaksikan ekonomi kehilangan sehingga 146,000 pekerjaan pada bulan Ogos.

Dolar Kanada walaupun bagaimanapun dinilai stabil walaupun data ekonomi domestik tidaklah begitu memberangsangkan. Namun, ancaman bencana terhadap pasaran minyak mentah dijangka untuk terus menyokong harga minyak sekaligus memberi kelebihan kepada pergerakan Loonie.

Impak pengukuhan US dolar turut mempengaruhi pergerakan komoditi emas apabila kejatuhan ketara nilai logam kuning berharga itu semalam di bawah paras $1,800 sehingga mencecah paras terendah terbaru 5 minggu pada $1,745.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat