Pekat Bermula Kukuh!

267

Harga saham Pekat Group Bhd melonjak hampir tiga kali ganda ke paras tertinggi sehari iaitu 93 sen, seiring dengan penyenaraian syarikat itu di Pasaran ACE, Bursa Malaysia hari ini.

Pada pukul 11.26 pagi, Pekat yang menawarkan tawaran awam awal (IPO) sebanyak 32 sen, telah mencatatkan peningkatan kepada 80 sen.

Kaunter itu merupakan paling aktif didagangkan setakat ini, dengan kira-kira 180 juta saham diniagakan.

Saham Pekat sebelum itu dibuka pada 85 sen.

Dengan IPO sebanyak 32 sen, Pekat mempunyai permodalan pasaran kira-kira RM206.39 juta berdasarkan 644.97 juta saham terbitannya.

Syarikat pengkhususan dalam solar fotovoltaik (PV) serta pembumian dan perlindungan kilat (ELP) itu sebelum ini mencatatkan kadar terlebih langgan sebanyak 76 kali bagi saham yang disediakan untuk orang ramai.

Pengarah Urusannya, Chin Soo Mau berkata, melalui sokongan oleh inisiatif kerajaan, insentif kewangan dan pengurangan cukai untuk industri solar yang menggalakkan,
pihaknya bersedia untuk memanfaatkan sektor tenaga boleh diperbaharu (RE) yang semakin berkembang serta pemulihan sektor pembinaan.

“Kami menjangkakan dapat meraih manfaat daripada pelbagai program PV di negara ini, dipacu oleh penyambungan aktiviti di semua subsektor seperti kediaman, komersial dan perindustrian.

“Ini termasuk inisiatif solar atas bumbung oleh program Pemeteran Tenaga Bersih 3.0 oleh Kementerian Tenaga dan Sumber Asli berkuat kuasa dari 2021 hingga 2023 dengan kuota yang diperuntukkan 500 megawatt (MW) untuk meningkatkan lagi penggunaan solar oleh subsektor ini,” jelas beliau.

Bernama melaporkan, awal tahun ini, kerajaan menetapkan sasaran negara bagi kapasiti tenaga RE pada 31% untuk 2025 serta 40% pada 2035, sebahagian besarnya didorong oleh solar.

Mengenai penyenaraian itu, Soo Mau berkata, dengan hasil RM44.4 juta yang diperoleh dari IPO, pihaknya berharap dapat menambah baik perkhidmatan untuk menyokong penyewa dan mengembangkan kemampuannya.

“Kami akan terus kekal kompetitif dan memastikan sistem yang kukuh disediakan untuk membolehkan kami mengurangkan kos dan mempertingkatkan kecekapan,” ujarnya.

Tambah beliau, ibu pejabat baharu dan pusat operasi bersepadu sepenuhnya di Shah Alam, Selangor, yang dijangka siap pada Disember 2023 akan menggabungkan
ciri-ciri kecerdasan buatan (AI) melibatkan sensor, pemantauan pengurusan tenaga dan pembetulan data.

Setakat 3 Mei lalu, syarikat itu merekodkan nilai perolehan kontrak dalam tangan sebanyak RM154.9 juta merangkumi RM92.8 juta untuk projek solar PV dan RM62.1 juta untuk projek ELP.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat