Pekerjaan Australia Meningkat 37400, Disumbang Oleh Pekerjaan Separuh-Masa

86

Pasaran pekerjaan Australia semakin baik pada April walaupun jumlah pekerjaan yang direkodkan sebelum itu lebih besar. Ini merupakan bulan ke tujuh berturut-turut Australia menambah pekerjaan secara positif berikutan pemulihan ekonomi secara keseluruhan.

Sebanyak 37,400 pekerjaan ditambah ke dalam ekonomi pada April berbanding 60,000 yang direkod pada Mac. Jangkaan bagi bacaan kali ini ialah pertambahan sebanyak 4,500 pekerjaan.

Dari segi pekerjaan separuh-masa, komponen ini menjadi penyumbang terbesar kepada data kali ini. Sebanyak 49,000 pekerjaan ditambah dalam komponen ini berbanding kemerosotan 13,600 sebelum ini.

Pekerjaan sepenuh-masa pula susut 11,600 berbanding peningkatan 73,900 pada bulan sebelum itu.

Kadar pengangguran pula berkurangan kepada 5.7% dari 5.9%. Jumlah penyertaan dalam tenaga kerja yang mengira peratusan buruh yang diambil bekerja dan aktif mencari pekerjaan tidak berubah dari paras 64.8%.

Walaupun prestasi kali ini begitu memberangsangkan, tetapi prestasi inilebih dicorakkan oleh pekerjaan separuh-masa yang meningkatkan kebimbangan terhadap kemampuan ekonomi Australia menyediakan pekerjaan yang berkualiti. Sejak tahun 2000, pekerjaan separuh-masa meningkat dua kali ganda berbanding pekerjaan sepenuh-masa.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat