Pelan 100 Hari Bakal Menjadi Medium Untuk Memuktamadkan Isu Perdagangan China-AS

46

Perunding perdagangan Amerika Syarikat dikatakan akan cuba memuktamadkan isu import daging lembu Amerika dan mendapatkan akses ke sektor perkhidmatan China dalam tempoh 100 hari akan datang.

Perkara ini dimaklumkan oleh jurucakap White Houses, Sean Spicer pada Isnin bertitik tolak daripada tindakan Presiden Xi Jinping dan Presiden Donald Trump yang akan membangunkan pelan 100 hari bagi membantu mengurangkan lebihan perdagangan di antara AS dan China.

kata sepakat itu dicapai sewaktu pertemuan kedua-dua pemimpin negara di Florida minggu lepas.

Ketika ditanya mengenai kesahihan isu berkenaan yang dilaporkan oleh Financial Times sebelum ini, Spicer mengesahkan bahawa topik tersebut merupakan antara topik yang disentuh sewaktu pertemuan tersebut.

sudah terang lagi bersuluh, isu-isu seperti eksport daging lembu dan akses pasaran tambahan di China termasuk harta intelek merupakan isu yang menjadi tumpuan oleh Amerika Syarikat untuk jangka masa panjang. Isu-isu tersebut akan dimuktamadkan di dalam perbincangan selanjutnya, akan datang.

Menurut salah seorang pegawai yang tidak diberi kuasa untuk memberi kenyataan secara terbuka mengenai rundingan AS, masih tiada keputusan dicapai bagi memulihkan rundingan dua hala yang telah dimulakan oleh pentadbiran Obama sebelum ini.

Brett Stuart, iaitu Ketua Eksekutif AgriTrends Global di Denver berkata, China boleh menjadi pasaran eksport yang besar untuk daging lembu dari AS jika sekatan terhadap produk tersebut ditarik balik memandangkan China telah mengimport kira-kira $7 Billion daging lembu setiap tahun. Larangan itu mula dikuatkuasakan pada tahun 2003 berikutan wabak lembu gila yang merebak di seluruh Washington.

 

Analisa Fundamental Ini Menjelaskan Faktor Minyak Mentah didagang Tinggi Dalam Sesi Asia

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat