Penduduk India Kini Rancak ‘BerRoposo’, Selamat Jalan TikTok!

530

Pada akhir bulan Jun, India telah menyekat 59 aplikasi Cina, TikTok, platform video pendek yang memiliki 200 juta pengguna tempatannya. Sehubungan dengan itu, salah satu saingan TikTok yang dikenali sebagai Roposo pula mendapat tempat di hati pengguna.

2 minggu kemudian, Roposo mendedahkan bahawa mereka berjaya merekodkan 500,000 pengguna hanya dalam tempoh sejam dan dijangka akan mempunyai sebanyak 100 juta pada akhir bulan ini!

Sebelum ini, aplikasi berkenaan hanya memiliki 55 juta pengguna. Kini, aplikasi tersebut berjaya merebut para pengguna TikTok bahkan mampu mencatatkan keuntungan berganda.

Hakikatnya, bukan sahaja TikTok yang disekat tetapi beberapa syarikat terkemuka China! Termasuklah Alibaba Group Holding dan Tencent Holdings Ltd. Hal ini demikian kerana berlaku ketegangan antara 2 buah negara, India dan China di sempadan hingga mengakibatkan 20 tentera India terbunuh.

Namun begitu, sekatan yang dijalankan telah membawa ‘tuah’ buat beberapa syarikat teknologi tempatan di India, mereka dapat mempelopori pasaran teknologi dan membolehkan mereka untuk bersaing dengan syarikat terkemuka dunia seperti Amazon dan Facebook.

Berdasarkan pencapaian terbaharu Rocoso, syarikat tersebut menjangkakan bahawa memiliki peluang yang cerah untuk menjadi hab teknologi keempat di dunia setelah Amerika Syarikat, China, dan Rusia.

Selain itu, aplikasi tersebut cuba untuk mencipta kelainan dan menyesuaikannya dengan budaya negara itu berbanding TikTok yang berhadapan dengan pelbagai kontroversi membabitkan isu penderaan seksual.

Walau bagaimanapun, TikTok bertindak mendiamkan diri dan tidak mengeluarkan apa-apa respon berhubung dengan perkara tersebut.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat