Penganalisis Rumuskan Ini 5 Faktor Penyebab Harga BTC Jatuh Merundum!

949

Bitcoin, mata wang kripto utama, baru-baru ini mengalami penurunan mendadak, merosot di bawah paras $39,000, meninggalkan komuniti kripto dalam keadaan terkucar kacir. Walaupun peminat pasaran menjangkakan pusingan pasaran positif selepas kelulusan Spot Bitcoin ETF oleh SEC Amerika Syarikat, kenyataannya perkara yang sebaliknya yang berlaku.

Pada masa yang sama, penganalisis telah mengkaji trend pasaran, menemui lima pemicu faktor di sebalik jualan tiba-tiba.

1. Penjualan FTX
Penjualan hampir $1 bilion oleh FTX terhadap saham Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC). FTX yang kini muflis, semasa proses kebankrapannya, mencairkan semua 22 juta saham GBTC untuk memenuhi tanggungjawab kreditor.

2. Kelulusan ETF & Volatiliti
Kelulusan Spot ETF Amerika Syarikat oleh SEC telah menimbulkan optimisme dalam kalangan peminat pasaran kripto, tetapi momentum positif itu hanya berlangsung sebentar. Sementara itu, Grayscale, pemain utama dalam pasaran kripto, menghadapi kritikan atas peranannya dalam menarik pasaran ke bawah.

3. Pelabur Memerhati Peluang Untuk Menjana Keuntungan

Peningkatan harga Bitcoin sepanjang 2023, didorong oleh optimisme ETF dan acara halving yang akan datang, mendorong pelabur untuk memanfaatkan keuntungan jangka pendek.

4. Keprihatinan Berkaitan Peraturan

Sikap agresif SEC terhadap pemain kripto seperti Coinbase, Binance, dan Ripple, di samping sentimen negatif dari tokoh seperti Senator Elizabeth Warren dan Pengerusi SEC Gary Gensler, telah mencipta ketidakpastian. Pemain global utama, termasuk EU, Korea Selatan, dan lain-lain, yang meneroka peraturan menyeluruh, turut menyumbang kepada pelabur mencari kejelasan sebelum melibatkan diri dalam sektor kripto.

5. ‘Berhenti Sementara’ Sebelum Data Ekonomi Utama

Pelabur memerhatikan kesan potensi ke atas pasaran selepas data-data penting dikeluarkan pada minggu lepas. Selain itu, petunjuk utama seperti Indeks Harga Pengguna (CPI) yang dijadualkan pada minggu depan, dijangka memberikan impak ke atas kesihatan ekonomi AS.

Walaupun Fed dijangkakan mengumumkan tiga pengurangan kadar pada 2024, sebarang tindakan hawkish oleh Fed, yang menyimpang dari tiga pengurangan kadar yang dijangkakan tahun ini, boleh mencetuskan penjualan tambahan dalam pasaran kripto.

Dalam pandangan terbaru, pengkaji Ali Martinez memperingatkan tentang kemungkinan penurunan harga Bitcoin kepada $32,700, dengan merujuk kepada corak penurunan. Secara ketara, Martinez menekankan korelasi antara lonjakan terkini Bitcoin ke tahap Fibonacci 78.6% dan kitaran sebelumnya, menunjukkan potensi pembetulan kepada kadar Fibonacci retracement 50%.

Menurutnya, jika sejarah berulang, BTC mungkin mengalami penurunan yang ketara, mendorong pelabur untuk memantau paras $32,700 dengan teliti. Analisis ini berfungsi sebagai nota amaran dalam pasaran kripto yang bergejolak, menyeru para pedagang untuk kekal berwaspada di tengah penyesuaian harga yang mungkin berlaku.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat