Pengguna HSBC Disekat Buat Pembayaran Kepada Binance!

1,247

Bank global, HSBC telah menyekat penggunanya di United Kingdom (UK) daripada membuat pembayaran kad kredit terhadap platform pertukaran kripto, Binance.

Keputusan diambil didorong oleh bank di Scotland, NatWest yang memiliki 12.5 juta pengguna, termasuk bank UK, Barclays dan Spanish Bank Santander yang terlebih dahulu membuat sekatan pembayaran kepada Binance pada bulan lepas.

Menurut jurucakap HSBC, mereka tidak teragak-agak untuk bertindak tegas terutama apabila melibatkan standard anti penggubahan wang haram (AML) dan kenali pelanggan anda (KYC). Mereka juga mengikut rapat perkembangan, permintaan klien, dan perubahan undang-undang di dalam pasaran ini.

Bermula pada Jun lagi Binance bergelut dengan sekatan demi sekatan daripada beberapa buah negara: Afrika Selatan, Jepun, UK, dan yang terbaru, Malaysia.

Setakat ini, Binance masih belum menunjukkan usaha untuk ‘menyejukkan’ keadaan.

Sebelum ini CEO Binance, Changpeng Zhao atau lebih mesra dikenali sebagai CZ mengumumkan perletakan jawatan, jika sudah ada pengganti untuk menggantikan posisi semasanya. Jelasnya, dia mengharapkan syarikat pengurusan matawang kripto itu dapat dinaungi oleh seseorang yang memiliki latar belakang dalam perundangan berkaitan sektor kripto.

CZ juga ada meluahkan hasratnya untuk Binance bekerjasama dengan pihak penyelia:

“Mesejnya sudah jelas yang penyelia mahu mengetatkan undang-undang dalam sektor ini. Dari perspektif kami untuk Binance, satu perubahan besar perlu dilakukan dari sebuah startup teknologi kepada syarikat perkhidmatan kewangan.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat