Binance Terus Ditekan, FSA Jepun Keluarkan Amaran!

4,977

Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) yang merupakan badan pengawalseliaan Jepun telah mengeluarkan amaran terhadap pertukaran kripto Binance. Amaran ini dikeluarkan kerana soal siasat mendapati bahawa Binance beroperasi tanpa lesen khusus seperti yang termaktub dalam garis panduan baru.

Badan pengawalseliaan itu telah mengeluarkan amaran serupa terhadap pertukaran kripto Bybit pada minggu lalu. Jepun merupakan salah satu negara kripto yang paling progresif, dimana pertukaran kripto dibenarkan operasi jika mendapat kelulusan dari FSA.

Amaran ini bukanlah sesuatu yang baru. Pada tahun 2018, FSA telah mengeluarkan amaran yang serupa. Binance sebelum ini menyatakan bahawa syarikat mereka tidak beroperasi secara langsung di Jepun dan menekankan bahawa ia tidak mempunyai ibu pejabat berpusat kerana operasi beroperasi dari serata tempat di pelosok dunia.

Walaupun Binance menghadapi halangan peraturan di Jepun, saingannya dari Amerika, Coinbase, mendapat izin FSA untuk memasuki pasaran kripto Jepun beberapa hari yang lalu.

Binance merupakan platform dagangan matawang kripto yang terbesar berdasarkan kepada jumlah dagangan dan memiliki capaian yang meluas. Binance menyatakan bahawa pihak mereka mematuhi setiap peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa. Justeru sebarang konflik dan sentimen yang mengkhuatirkan akan memberi impak terhadap komuniti kripto.

Baru-baru ini Binance juga berhadapan dengan cabaran dimana Absa Bank yang berpangkalan di Afrika Selatan telah menyekat kliennya daripada melakukan transaksi kerana Binance didapati tidak mematuhi peraturan.

Pasaran setakat ini masih lagi menantikan maklum balas lebih lanjut dari pihak Binance!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat