Pengukuhan US Dolar Bakal Tambah Tekanan Untuk GBP/USD Jatuh Semula

206

Ketiadaan data-data ekonomi berimpak tinggi serta perkembangan kritikal di UK membuatkan pergerakan mata wang Pound kekal suram di awal minggu.

Ditambah pula dengan pengukuhan semula US dolar semalam telah mencetuskan corak penurunan harga pada carta pasangan mata wang GBP/USD.

Perkembangan Brexit walau bagaimanapun masih lagi dipantau selepas isu protokol Ireland Utara sebelum ini kembali meningkatkan ketidaktentuan antara UK dan Kesatuan Eropah (EU).

Sentimen pasaran yang kembali berisiko serta komen hawkish oleh ahli Federal Reserve (Fed) berkenaan dasar monetari telah menyuntik pengukuhan US dolar yang telah bergerak lemah beberapa minggu.

Penurunan harga sekitar 80 pips yang dicatatkan pada carta GBP/USD semalam telah menambah jangkaan kecenderungan harga untuk memaparkan perubahan arah pergerakan sekaligus bakal menamatkan trend bullish sebelum ini.

Pergerakan harga dilihat telah mula berlegar di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam setelah penurunan yang berlaku pada awal dagangan sesi Asia semalam.

Bersambung pada sesi Eropah semalam, harga susut sehingga melepasi paras sokongan pada 1.26000, namun setelah mencecah sekitar 1.25600 harga pantul membuat kenaikan semula sehingga mengakhiri dagangan penghujung sesi New York sekitar 1.26000 semula.

Pergerkaan harga mendatar pada sesi Asia pagi ini masih lagi pada zon 1.26000 dengan jangkaan penurunan lebih rendah akan diteruskan pada sesi-sesi dagangan berikutnya.

Penurunan harga bakal menuju ke zon RBS (resistance become support) pada 1.25000 menguuji kembali zon yang telah berjaya membendung kejatuhan harga pada minggu lalu.

Harga yang kekal meneruskan lagi penurunan melepasi zon tersebut seterusnya bakal menuju pula ke zon-zon tumpuan sebelum ini pada 1.24000 atau pada 1.23000.

Namun, jika kenaikan harga berlaku semula, trend kenaikan harga beberapa minggu lalu akan diteruskan lagi dengan sasaran harga adalah menuju ke zon 1.27000 untuk catatan paras ketinggian terbaru 5 minggu.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat