Pengurangan Kadar ECB Minggu Hadapan? Penganalisis Dedah Sebab Mengejutkan!

133

Bank Pusat Eropah (ECB) didapati memiliki kebarangkalian bahawa mempunyai jangkaan ia akan menurunkan kadar faedah dari paras tertinggi rekod pada mesyuaratnya yang akan datang minggu hadapan, namun masih tidak jelas langkah yang bakal dilakukan oleh para penggubal ECB pada akhir tahun ini, menurut penganalisis di ING.

Didorong oleh data yang menunjukkan inflasi di zon Eropah semakin mendekati sasaran 2% ECB, para penggubal dasar telah banyak memberi isyarat bahawa mereka akan mengurangkan kadar deposit penanda aras sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat Jun. Angka itu kini berada pada paras tertinggi sepanjang masa iaitu 4% selepas tempoh pengetatan dasar yang bertujuan untuk mengawal kenaikan harga.

Pada awal minggu ini, Ketua Ekonomi Philip Lane nampaknya menyokong pengurangan kadar, memberitahu Financial Times dalam satu wawancara bahawa dengan menyisihkan sebarang kejutan ekonomi, data ekonomi memberikan bukti yang cukup untuk membenarkan mengurangkan kadar.

Ketua bank pusat Perancis Francois Villeroy de Galhau juga memberitahu bahawa ECB mempunyai ruang untuk menurunkan kadar, tetapi berkata ia mempunyai “beberapa kebebasan” mengenai sebarang pengurangan seterusnya yang mungkin.

ECB akan mempunyai peluang untuk meneliti data inflasi terbaru dari zon Eropah pada hari Jumaat, dengan ahli ekonomi meramalkan bahawa harga meningkat pada kadar tahunan yang sedikit lebih cepat pada bulan Mei berbanding bulan sebelumnya. Pada minggu lalu, Presiden ECB Christine Lagarde menyatakan bahawa beliau “sangat yakin” tekanan inflasi “di bawah kawalan.”

Penganalisis ING berhujah bahawa sementara pengurangan pada bulan Jun kelihatan seperti “perjanjian yang sudah selesai,” keyakinan Lagarde “mungkin terlalu awal.”

“Malah, data inflasi yang diterima sejak awal tahun ini sedikit lebih kuat daripada yang dijangkakan, terutamanya disebabkan oleh sektor perkhidmatan, dan sekurang-kurangnya dalam beberapa bulan akan datang inflasi mungkin sedikit lebih tinggi daripada yang diunjurkan oleh ECB,” maklum penganalisis ING dalam satu nota.

Para penganalisis menambah bahawa perkembangan sekitar gaji -yang menjadi pengaruh utama terhadap tekanan harga yang lebih luas akan menjadi “penting.” Pertumbuhan gaji mencapai hampir paras tertinggi dalam zon Eropah pada awal tahun 2024, walaupun ECB mengatakan ini sebahagiannya disebabkan oleh faktor langka sahaja.

Kebangkitan semula inflasi kekal sebagai risiko, kata penganalisis ING, dengan mencatat bahawa harga di AS yang biasanya petunjuk utama untuk kawasan Eropah “sedang berada dalam trend menaik lagi.”

“Sebarang tanda-tanda reflasi dan juga aktiviti ekonomi yang lebih kukuh akan menghadkan ruang gerak ECB,” kata penganalisis ING. “Inilah sebabnya kami menjangkakan pengurangan hawkish minggu hadapan sekurang-kurangnya pada sidang akhbar, cuba untuk tidak memberikan sebarang panduan ke hadapan.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat