Perang China-Amerika Boleh Tercetus Sebab Nancy Pelosi!

1,235

Amerika Syarikat tampaknya tidak menghiraukan amaran China apabila Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi tetap meneruskan rancangannya di mana beliau dilaporkan akan tiba ke Taiwan pada hari Selasa.

Sebelum ini, China telah berulang kali memberi peringatan yang boleh mengancam keselamatan terhadap rancangan Pelosi untuk mengadakan lawatan ke pulau itu.

Namun, Amerika memberi tindak balas dengan mengatakan mereka tidak akan gentar dengan amaran oleh Beijing atas lawatan itu.

Pelosi, yang memulakan lawatan ke Asia lebih awal pada hari Isnin di Singapura, dijangka menginap di Taiwan pada malam Selasa, menurut beberapa sumber yang dipetik oleh Reuters.

Bagaimanapun, setakat ini masih tiada kenyataan daripada kementerian luar Taiwan mengenainya, tetapi White House berkata Pelosi mempunyak hak untuk pergi ke sana meskipun tidak mengesahkan tentang perjalanan tersebut.

Susulan laporan mengenai lawatan Pelosi, beberapa pesawat dan kapal perang China dikhabarkan kelihatan berhampiran dengan garis tengah laluan Selat Taiwan pada pagi ini yang dilihat sebagai satu tindakan provokasi.

Menurut sumber yang memberitahu Reuters, pesawat China berulang kali melakukan gerakan taktikal ‘menyentuh’ garis tengah dan berputar kembali ke seberang selat pada pagi Selasa, manakala pesawat Taiwan berada dalam keadaan bersiap sedia berhampiran kawasan tersebut.

Sekiranya benar Nancy Pelosi meneruskan lawatannya ke Taiwan, ia boleh meningkatkan kembali ketegangan China dan Amerika yang pada ketika ini dilihat semakin mereda.

Ini sekali gus boleh menimbulkan risiko dalam pasaran jika hubungan mereka semakin buruk.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat