Perang Psikologi WW3 Bermula! Vladimir Putin Tiada Rasa Bersalah Langsung

1,059

‘Perang nuklear = perang dunia ke-3.’

Menerusi ucapan rasmi di persidangan tahunan Valdai, Presiden Vladimir Putin bukan sahaja menjustifikasikan tindakannya malah mengeluarkan amaran bahawa kemelut semasa jauh lebih teruk dari keadaan ketika Perang Dunia ke-2.

Pemimpin Rusia tersebut menuduh Barat menggunakan senjata nuklear untuk memeras ugut sekutunya supaya berpaling dari Moscow.

Ia dipercayai susulan  kenyataan sekutu NATO yang mengutuk dakwaan Rusia berkenaan Ukraine menggunakan ‘dirty bomb’ iaitu sejenis bon berisi bahan radiaktif untuk memerangi Moscow.

Ketika itu, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg yang mewakili sekutu lain menyifatkan pertuduhan Rusia sebagai mengarut dan menasihatkan Kremlin supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan tidak berasas.

Bercakap pula mengenai senjata nuklear Rusia, Putin mengatakan Kremlin tidak pernah merancang untuk menggunakan bom pemusnah tersebut dan hanya sekadar memberi respon kepada suara-suara pemimpin Barat.

Sungguhpun begitu, beliau tidak menafikan bahawa Rusia akan menggunakan segala sumber yang ada bagi ‘mempertahankan diri’ dan perkara ini dinilai seolah-olah memberi gambaran ancaman senjata nuklear.

Pada sisi berbeza, Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden dilihat membidas kenyataan Putin tersebut.

Jelasnya, Putin sengaja bermain-main dengan teka-teki retorik yang ‘sangat berbahaya’ iaitu potensi penggunaan senjata nuklear dengan sering menyentuh mengenai perkara tersebut dalam ucapannya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat