Data Inflasi PCE Bulan Disember Jatuh Sesuai Jangkaan, Pasaran Kekal Ambil Sikap Berjaga-Jaga Untuk Tahun 2023!

479

Perbelanjaan pengguna A.S. jatuh pada bulan Disember, meletakkan ekonomi pada laluan pertumbuhan yang lebih rendah menuju tahun 2023, manakala inflasi terus berkurangan, yang boleh memberi ruang kepada Rizab Persekutuan untuk memperlahankan lagi kadar kenaikan kadar faedahnya minggu depan.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi A.S., turun 0.2% pada bulan lepas, lapor Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Data untuk bulan November telah disemak lebih rendah untuk menunjukkan perbelanjaan susut 0.1% sebaliknya memperoleh 0.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan perbelanjaan pengguna menurun 0.1%.

Data itu dimasukkan dalam laporan keluaran dalam negara kasar suku keempat pendahuluan yang diterbitkan pada Khamis, yang menunjukkan perbelanjaan pengguna mengekalkan kadar pertumbuhan yang kukuh dan membantu ekonomi berkembang pada kadar tahunan 2.9%.

Data yang lemah menuju tahun 2023 meningkatkan risiko kemelesetan menjelang separuh kedua tahun itu, tetapi juga mengurangkan keperluan bagi bank pusat A.S. untuk mengekalkan pendirian dasar monetari yang terlalu agresif. Kitaran kenaikan kadar terpantas Fed sejak 1980-an telah mendorong pasaran perumahan ke kancah kemelesetan dan pembuatan berada di peringkat awal kemerosotan.

Kos pinjaman yang lebih tinggi telah mengurangkan permintaan untuk barangan, yang cenderung dibeli secara kredit. Walaupun pertumbuhan dalam perbelanjaan perkhidmatan membantu menambat penggunaan, sesetengah isi rumah, terutamanya mereka yang berpendapatan rendah, akan tetapi ia telah menghabiskan simpanan terkumpul semasa pandemik Covid-19.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) naik 0.1% bulan lepas selepas kenaikan yang sama pada November. Dalam tempoh 12 bulan hingga Disember, indeks harga PCE meningkat 5.0% selepas meningkat 5.5% pada bulan November.

Tidak termasuk komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, indeks harga PCE meningkat 0.3% selepas meningkat 0.2% pada bulan November. Indeks harga teras PCE yang dipanggil meningkat 4.4% pada asas tahun ke tahun pada bulan Disember selepas meningkat 4.7% pada bulan November.

Fed menjejaki indeks harga PCE untuk dasar monetari. Langkah-langkah inflasi lain juga telah perlahan dengan ketara.

The Fed pada tahun lepas menaikkan kadar dasarnya sebanyak 425 mata asas daripada hampir sifar kepada julat 4.25%-4.50%, yang tertinggi sejak akhir 2007. Pasaran kewangan telah menetapkan harga kenaikan kadar 25 mata asas pada 31 Jan. Feb. 1 mesyuarat, menurut Alat FedWatch CME.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat