Pergerakan Pasaran Kewangan Global Setakat Malam Ini

52

Emas mendapat sokongan selepas data lemah harga pengguna US pada Rabu dan berpatah balik dengan mendadak semasa kenyataan polisi monetari The Fed yang menyokong US dolar.

Penetapan kadar faedah bank pusat US semalam sejajar dengan jangkaan pasaran dengan kenaikan 0.25% kepada 1.25% yang juga merupakan kali kedua kadar itu dinaikkan tahun ini.

Walaupun terdapat pengurangan dalam ramalan inflasi dalam jangka pendek, tetapi tiada perubahan dalam tempoh jangka masa sederhana. Kenyataan bank pusat juga menunjukkan terdapat satu lagi kenaikan kadar tahun ini mengikut ramalan bank pusat.

Keyakinan Janet Yellen dalam sidang media ditambah dengan komitmen untuk normalisasi polisi menyebabkan US dolar mengukuh semula. Dengan jangkaan kadar yang lebih tinggi di masa hadapan, ini menyebabkan pasaran lebih memilih untuk memegang US dolar berbanding emas kerana hasil yang lebih tinggi.

Sejak pengukuhan US dolar semalam, Eur/Usd kini telah jatuh 150 pip dari paras tertinggi Rabu 1.1295.

Laporan tuntutan pengangguran sebentar tadi juga menambah sentimen positif US dolar di mana jumlah tuntutan berkurang sebanyak 8,000 minggu lalu.

Dengan kenyataan The Fed yang meyakinkan pada Rabu dan undian 5-3 yang tidak dijangka dalam Bank of England sebentar tadi, memberikan gambaran bahawa bank pusat global kini lebih hawkish berbanding apa yang dijangka oleh pasaran.

US dolar ketika ini mengukuh secara berterusan dan hasil-bon juga bergerak lebih tinggi di mana komoditi seperti emas kehilangan sokongan dengan keyakinan terhadap bank pusat.

Kini apa yang akan menjadi perhatian bagi US dolar adalah kejatuhan mendadak pasaran ekuiti US yang berpotensi menyokong emas dan juga jika Presiden Trump berhadapan dengan tekanan baru.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat