Perhatian Pelabur! Penganalisis Positif Dengan Saham Ini

730

Berita mengenai pemerolehan kontrak bernilai RM1 bilion daripada Rolls-Royce Holdings Plc mendorong penganalisis menukar pandangan positif terhadap saham UMW Holdings Bhd.

Terdahulu dilaporkan bahawa UMW Aerospace Sdn Bhd meraih kontrak daripada syarikat aeroangkasa Britain itu untuk mengeluarkan selongsong kipas bagi enjin pesawat Rolls-Royce Trent 1000 dan Trent 7000.

Ekoran kontrak selama 15 tahun itu, UMW Aerospace akan melabur sehingga RM65 juta untuk membina kilang baharu untuk menghasilkan komponen berkenaan.

Khabar baik ini telah memacu kenaikan saham UMW Holdings Bhd untuk meningkat tinggi ketika dibuka pada awal dagangan hari ini pada RM3.92 sebelum mengurangkan keuntungan untuk didagangkan sekitar harga RM3.87.

Susulan daripada laporan itu juga, RHB Investment Bank Bhd mengekalkan saranan ‘buy’ ke atas UMW dengan harga sasaran (TP) tidak berubah pada RM5 sesaham.

Dalam nota yang diterbitkan pada Selasa, penganalisis RHB positif dengan perkembangan tersebut yang juga menandakan pemulihan dalam segmen aeroangkasa UMW.

Sementara itu, Hong Leong Investment Bank Bhd (HLIB) juga mengekalkan saranan ‘buy’ ke atas UMW, dengan TP tidak berubah pada RM4.25.

Menurut penganalisis HLIB, kontrak baharu itu merupakan satu lagi kejayaan bagi UMW untuk bertapak dalam rantaian bekalan aeroangkasa bernilai tinggi.

Untuk rekod, ini merupakan kontrak kedua yang diterima UMW selepas kontrak pertama yang diperoleh 8 tahun lepas bernilai RM830 juta daripada Rolls-Royce.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat