Perjalanan Brexit Lancar, House of Commons Luluskan Rang Undang-undang PM Johnson!

411

Dagangan pound terus menerima tekanan daripada kenyataan dovish Gabenor Bank Pusat England (BOE), Mark Carney yang mengatakan bank pusat berkemungkinan akan bertindak balas lebih cepat jika terdapat tanda-tanda kelemahan dalam ekonomi yang berterusan sekali gus mengangkat kemungkinan untuk BOE turunkan kadar faedah tahun ini.

Selepas mendapat kelulusan mudah daripada Parlimen UK, Rang Undang-undang Perjanjian Pengeluaran turut diluluskan oleh House of Commons Britain pada Khamis, menandakan peluang yang semakin cerah untuk UK meninggalkan EU pada 31 Januari ini.

Ia kini akan dihantar kepada House of Lords, di mana mungkin terdapat sedikit cabaran untuk mendapatkan kelulusan disebabkan PM Johnson tidak mempunyai majoriti ke atasnya.

Bagaimanapun, jurucakap rasmi perdana menteri telah memberi amaran kepada House of Lords supaya rang undang-undang itu perlu diluluskan kerana rakyat negara itu telah menghantar mesej yang jelas melalui kemenangan Boris Johnson dalam pilihan raya baru-baru ini, bahawa mereka mahukan Brexit diselesaikan.

Di sisi lain, matawang dolar Aussie dan New Zealand yang menyinar pada dagangan sesi Asia disebabkan konflik AS-Iran yang mulai reda dan disokong oleh pengukuhan data jualan runcit Australia, mula diniagakan menyusut apabila memasuki pasaran Eropah.

US dolar kekal didagangkan mengukuh berbanding matawang utama lain dan berpotensi untuk meraih prestasi mingguan terbaiknya dalam tempoh dua bulan ekoran pertikaiannya dengan Iran semakin pulih dan perjanjian perdagangan AS-China akan ditandatangani minggu depan telah mengembalikan keyakinan pasaran.

Menjelang penerbitan laporan pekerjaan NFP malam ini, penganalisis menjangkakan pertumbuhan pekerjaan A.S mungkin perlahan pada bulan Disember, tetapi kadar pengambilan pekerja dikatakan mencukupi untuk mengekalkan pengembangan ekonomi meskipun berlaku penurunan dalam sektor pembuatan.

Westpac pula menjangkakan bakal ada kejutan dalam laporan pekerjaan NFP A.S seperti mana pernah dilihat pada bulan November yang mencatatkan lonjakan penambahan sebanyak 266,000 pekerjaan, iaitu tertingggi sejak Januari 2019.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat