Platform Kripto Ini Singkirkan Ethereum! Adakah Harga Bakal Terancam?

282

“Lumrah hidup, kalau dah tak penting kena buang la jawabnya”

Para pelabur pasti berada dalam keadaan gelisah apabila platform mata wang kripto peer-to-peer* global, Paxful secara tiba-tiba membuang aset digital kedua terbesar di dunia Ethereum (ETH) daripada perkhidmatannya.

*Menghubungkan pembeli dan penjual dari seluruh dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Paxful, Ray Youssef dilaporkan mengeluarkan kenyataan tersebut di akaun Twitter miliknya selepas memberi mesej kepada hampir 11.6 juta pengguna platform itu.

Beliau bertindak sebegitu berikutan terdapat kebimbangan mengenai potensi ekosistem ETH selepas ia beralih daripada proof of work (PoW) kepada proof of stake (PoS).

Daripada tindakan ini, Paxful juga mahu mencapai objektif dalam mengekalkan integriti platformnya dan memerangi “apartheid ekonomi*” di seluruh dunia yang didorong sistem kewangan fiat.

*Terancam dari segi ekonomi oleh sinergi antara pekerja kulit hitam dan kapitalis kulit putih.

Youssef berpandangan PoS adalah tidak decentralized dan akan menjadikan ETH “bentuk fiat digital” berbanding PoW yang telah membuktikan kejayaannya melalui pencapaian mata wang kripto terbesar Bitcoin (BTC).

Umumnya, Youssed adalah penyokong tegar BTC walaupun harga aset digital itu sebelum ini menjunam drastik berikutan krisis FTX pada November 2022.

Youssef dimaklumkan telah mendorong para pelabur yang memegang  BTC untuk mengalihkan asetnya ke self-custody storage*.

*Menyimpan aset crypto secara bebas dalam wallet tanpa memerlukan pihak ketiga

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat