PM Jepun Gesa Bank Pusat Jepun Kekalkan Dasar Monetari?

284

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida pada hari Selasa menggesa bank pusat mengekalkan dasar monetari yang ‘ultra’ longgar. Ini dilihat seakan beliau mengetepikan idea terhadap kenaikan kadar faedah bagi mengelakkan penyusutan yen lebih lanjut.

Prospek terhadap kenaikan kadar faedah telah mendorong mata wang yen susut ke paras terendah dua dekad berbanding US dolar. Ini telah mencetuskan kekhuatiran dalam kalangan penggubal undang-undang bahawa mata wang yang lemah boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan kepada ekonomi.

Ditambah pula tekanan daripada Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (A.S) sedang bercadang untuk menaikkan kadar faedah dengan lebih agresif. Justeru atas dasar itu, ramai dalam kalangan pemain pasaran membuat spekulasi bahawa pentadbiran Kishida berkemungkinan akan memberi tekanan kepada Bank of Japan (BOJ) untuk mengubah suai dasar monetarinya yang sangat longgar untuk membendung kejatuhan lebih lanjut dalam yen.

Menurut Kishida, “BOJ sedang melaksanakan dasar semasanya untuk mencapai sasaran inflasi 2%”. Atas dasar itu lanjut beliau, ” Kerajaan berharap bank pusat meneruskan usahanya untuk mencapai matlamat itu,”. Kenyataan tersebut merupakan kenyataan balas beliau apabila ditanya sama ada BOJ perlu mengubahsuai dasar ultra longgarnya untuk mengelakkan penurunan selanjutnya dalam yen.

Apabila ditanya mengenai kelemahan yen baru-baru ini, Kishida enggan mengulas mengenai tahap tertentu tetapi berkata bahawa pergerakan mata wang yang pantas adalah tidak diingini.

Kata Kishida, “Yen yang lemah adalah positif untuk eksport dan syarikat Jepun yang mempunyai aset luar negara namun ia menjejaskan mata pencarian dan perniagaan orang ramai kerana akan mendorong lonjakan harga”.

Dalam jangka panjang, Jepun mesti mengambil langkah untuk menjadi lebih cekap tenaga bagi mengurangkan aliran keluar pendapatan domestik, sambil menarik lebih banyak pelaburan dari luar negara dengan mempromosikan eksport dan pelancongan, kata Kishida.

“Matlamat kami adalah untuk mencapai kestabilan mata wang dengan dasar ekonomi sedemikian,” katanya.

BOJ secara meluas dijangka mengekalkan sasaran kadar faedah ‘ultra’ rendahnya tidak berubah pada mesyuarat dasar dua hari yang berakhir pada Khamis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat