Powell Padam Spekulasi Kadar Faedah Negatif – Ini Kesan Pada Matawang Utama!

423

US dolar mengukuhkan kedudukannya berbanding matawang utama, disokong oleh kenyataan Pengerusi Federal Reserve AS (Fed), Jerome Powell yang menyatakan kadar faedah negatif adalah bukan di bawah pertimbangan bagi Fed buat masa ini.

Kenyataan Powell yang mengatakan bank pusat tidak akan menerapkan kadar faedah di bawah sifar telah memacu peningkatan USD lebih tinggi, meskipun beliau turut memberi amaran bahawa ia akan memakan masa untuk memulihkan ekonomi.

Selain itu, beliau turut menyebut mengenai risiko kemerosotan dalam ekonomi yang signifikan berikutan dipengaruhi oleh wabak pandemik coronavirus. Sehubungan itu, Fed dikatakan akan memaksimumkan bidang kuasanya dan meningkatkan lebih banyak rangsangan fiskal jika diperlukan.

Matawang pound yang sebelum ini ditekan oleh ketidakpastian terhadap keputusan Perdana Menteri Boris Johnson untuk membangunkan semula ekonomi, terus didagangkan lemah berbanding USD susulan ucapan Powell.

Dalam pada itu, penganalisis menganggarkan perbelanjaan pembayaran gaji kepada rakyat UK yang akan ditanggung oleh kerajaan bakal menyebabkan hutang dan cukai yang lebih tinggi setelah UK melanjutkan skim pembiayaan sehingga akhir Oktober.

Menurut Financial Times yang memetik kepada dokumen Perbendaharaan yang tertiris, para menteri UK akan menaikkan cukai secara mendadak dalam beberapa bulan akan datang untuk menampung defisit £337 bilion pada tahun kewangan semasa.

Turut menekan dagangan pound adalah data ekonomi yang menunjukkan GDP UK pada suku pertama yang mencatat penguncupan terburuk sejak krisis kewangan pada 2008.

Sementara itu, euro didagangkan mendatar berbanding US dolar pada sesi Asia selepas mencatat penyusutan pada sesi sebelumnya, dipengaruhi oleh kenyataan hawkish Powell mengenai kadar faedah.

Bagi matawang Asia, dolar kiwi terus diniagakan lemah susulan kenyataan Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) yang akan mempertimbangkan kadar faedah negatif jika diperlukan, selain turut meningkatkan program pelonggaran kuantitatifnya (QE) kepada $60 bilion.

Di samping itu, dolar Aussie menyusut lebih rendah meskipun laporan pekerjaan Australia yang diterbitkan menunjukkan bacaan kadar pengangguran yang lebih baik daripada yang dijangkakan pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat