Preview News Besar FOMC: Adakah USD Akan Meneruskan Kenaikannya?

1,324

Pukul 2 pagi Khamis nanti akan diumumkan polisi terkini The Federal Reserve di mana bank pusat melalui FOMC dijangka akan mengekalkan kadar faedah di paras 1.75%. Mesyuarat The Fed kali ini tiada sidang media oleh Pengerusi Jerome Powell dan juga unjuran ekonomi terbaru. Oleh itu, pasaran hanya akan menumpukan kepada bahasa dan nada yang digunakan oleh Fed dalam menyampaikan kenyataan awal polisi kali ini.

Akhir-akhir ini US dollar telah membuat kenaikan yang kukuh khususnya sejak 3 minggu lepas. Kenaikan yang kuat ini banyak disokong oleh peningkatan Hasil-Bon 10-Tahun Kerajaan AS (US10-year yield) yang melepasi paras signifikan 3% pada minggu lalu. Walaupun ia membuat penurunan pada minggu lalu, tetapi US dollar kekal kukuh dengan sentimen terhadap rundingan dengan China menyokong kenaikan US dollar.

US dollar pada minggu ini meneruskan kenaikannya sejak Isnin dan berterusan sehingga lewat sesi Selasa berikutan Hasil-Bon 10-Tahun Kerajaan AS yang menyambung kenaikannya.

Peningkatan Hasil-Bon AS sejak beberapa minggu lalu telah meningkatkan jangkaan terhadap peningkatan kadar faedah yang lebih banyak pada 2018. Dalam unjuran yang dibuat oleh The Fed, terdapat dua kali lagi kenaikan kadar faedah pada tahun ini dengan sesetengah pasaran menjangka terdapat tiga kali lagi kenaikan.

Dengan tiada sidang media oleh Jerome Powell, apakah tumpuan pasaran pada pukul 2 pagi nanti?

Pasaran hanya akan meneliti kenyataan awal yang dikeluarkan pada pukul 2 pagi. Pasaran perlu mencari jawapan kepada persoalan-persoalan berikut untuk melihat kecenderungan pergerakan US dollar:

  • Apakah bahasa dan nada yang digunakan oleh The Fed secara keseluruhan?
  • Adakah The Fed menunjukkan keyakinan terhadap ekonomi semasa?
  • Adakah The Fed yakin inflasi akan meningkat dengan kukuh di masa hadapan?
  • Apakah potensi kenaikan kadar faedah The Fed selepas kenyataan awal dikeluarkan? Adakah kekal dengan hanya tiga kali kenaikan atau pun lebih daripada itu?
  • Adakah The Fed bimbang dengan isu perdagangan yang dicetuskan oleh Presiden Trump?

Untuk menganalisis pergerakan US dollar selepas kenyataan ini dikeluarkan, pemain pasaran perlu menjawab soalan-soalan di atas terlebih dahulu. Jika benar, Fed dilihat memberikan nada yang hawkish, US dollar dijangka akan menguat. Jika Fed optimis dengan keadaan ekonomi dengan menyatakan pasaran buruh dan pertumbuhan kekal kukuh, US dollar cenderung untuk menguat. Jika Fed yakin inflasi akan terus meningkat di masa hadapan dengan menunjukkan potensi kenaikan kadar faedah yang lebih pantas berbanding unjuran semasa, kita akan melihat lonjakan US dollar. Namun, jika Fed mengatakan kebimbangan terhadap isu perdagangan yang dicetuskan oleh Trump, ia akan jadi antara faktor yang menyebabkan US dollar tertekan.

>>>PELAJARI ANALISIS FUNDAMENTAL KLIK SINI.<<<

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat