Preview Tiga Data Ekonomi Penting Hari Ini

36

Minit Mesyuarat Bank Pusat Australia (RBA)

RBA akan mengeluarkan minit mesyuarat mereka jam 9.30 pagi nanti. Laporan tersebut dijangka akan memberi perincian faktor-faktor yang mendorong RBA untuk beralih secara progresif ke arah nada hawkish mereka baru-baru ini.

ANZ bank dalam notanya berkata, “Walau bagaimanapun, dengan harga ketika ini mula memasuki kitaran pengetatan menjelang tahun 2018, RBA dijangka tidak akan memberi sebarang ransangan bullish kepada AUD. Kami akan terus memerhati ucapan daripada Gabenor RBA, Lowe. Beliau ketika ini masih positi dengan pandangan ekonomi domestik, namun ucapan beliau terhadap kestabilan kewangan adalah lebih utama.

Data ZEW Ekonomi Zon Eropah

Euro meneruskan pergerakannya menghampiri $1.20 berikutan para pelabur mula mengalih perhatian kepada sentimen ZEW ekonomi yang menjadi indeks kepada pandangan untuk tempoh enam bulan di zon Eropah.

Bacaan tersebut disusun bersama kaji selidik pelabur dan penganalisis institusi zon Eropah yang mana dijangka akan menunjukkan pertumbahan baik dengan bacaan 32.4 berbanding bacaan bulan sebelumnya pada 29.3. Kenaikan bacaan tersebut didorong oleh jangkaan ECB untuk mula mengurangkan pelonggaran polisi moneteri (tapering) mereka dalam masa yang terdekat semakin meningkat.

Pasangan matawang EUR/USD meningkat 0.13% dan tutup pada paras 1.1955.

Data Perumahan US

Pemain pasaran akan menumpukan perhatian mereka pada laporan perumahan US sebagai penanda aras bahawa ekonomi masih berkembang baik bagi suku tahun ketiga

Aktiviti pembanguan perumahan di US dijangka lemah untuk suku tahun kedua disebabkan oleh kejatuhan pembinaan rumah individu dan keluarga.

Bacaan ini dikeluarkan menjelang FOMC awal pagi Khamis dengan jangkaan Fed akan kekalkan kadar dan mula mengumumkan pengecilan portfolio bon bernilai $4.5 trillion US.

Selain itu, Federal Reserve juga dijangka akan memberikan pandangan mereka terhadap kekuatan ekonomi ketika ini serta jangkaan mereka terhadap kenaikan kadar faedah seterusnya.

Greenback terus mengukuh menjelang data-data di atas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat