Prinsip “America First” Tidak Relevan! : Menteri Ekonomi Jerman

63

Menteri ekonomi Jerman semalam mengatakan bahawa dasar perdagangan “America First” yang dianjurkan oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump tidak lagi relevan untuk menjana pertumbuhan ekonomi dan merangsangkan pasaran buruh.

Brigitte Zypries memetik kajian yang dibuat oleh Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi yang berpangkalan di Paris yang menunjukkan perdagangan terbuka amat penting bagi menjamin kemakmuran ekonomi.

Justeru, Jerman sebagai salah sebuah negara anggota Kesatuan Eropah perlu meyakinkan Amerika Syarikat bahawa “America First” bukanlah satu strategi pertumbuhan dan pekerjaan yang baik. Beliau berkata demikian dalam satu acara yang dianjurkan oleh pusat sosial Demokrat di Berlin.

Semasa kempen pilihanraya lagi, Trump memperjuangkan dasar perdagangan “America First” dengan tawaran perdagangan yang lebih baik serta penguatkuasaan yang lebih ketat daripada undang-undang perdagangan AS.

Pemimpin-pemimpin kewangan ekonomi terbesar di dunia juga telah berjanji untuk mengekalkan perdagangan global dengan bebas dan terbuka, walaupun akur dengan dasar perlindungan yang diperjuangkan oleh Amerika Syarikat selepas ianya gagal menghasilkan kompromi.

Zypries juga berpendapat bahawa perubahan dasar AS di bawah pentadbiran Trump akan menambah kesukaran buat Jerman untuk membuat kemajuan sewaktu mempengerusikan mesyuarat G20 tahun ini.

Beliau juga menambah bahawa tidak mudah untuk merangka dasar G20 dalam masa terdekat kerana pentadbiran Trump sememangnya memainkan peranan besar di dalam ekonomi. Amerika Syarikat bukan sahaja mengawal ketat piawaian alam setikar, bahkan tidak melonggarkan kawalan standard.

BoJ Boleh Berdikari Tanpa Harapkan Bantuan Hutang Dari AS : Kikuo Iwata

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat