Rakyat Semakin Tertekan! 60% Rakyat A.S Bertahan Dari Gaji Ke Gaji

1,381

Selepas tempoh inflasi tinggi dan kadar faedah yang lebih tinggi, rakyat Amerika kini hanya dalam fasa bertahan. Pada bulan Ogos, 60% daripada orang dewasa mengatakan mereka hidup dari gaji ke gaji, berdasarkan laporan  dari LendingClub.

Data terkini memberikan gambaran yang bercampur tentang keadaan ekonomi. Inflasi telah menunjukkan beberapa tanda penurunan, tetapi indeks harga pengguna, yang mengukur kos pelbagai barang dan perkhidmatan, masih meningkat sebanyak 3.7% dari tahun lalu, berdasarkan bacaan bulan Ogos oleh Biro Statistik Buruh Amerika Syarikat.

Harga yang lebih tinggi itu telah memberi kesan kepada gaji pekerja. Pendapatan minima purata sebenar menurun 0.5% untuk bulan tersebut, menurut Kementerian Buruh Amerika Syarikat dalam kenyataan yang berasingan.

Oleh kerana pertumbuhan gaji tidak dapat mengimbangi, isi rumah semakin sukar untuk menguruskan kehidupan mereka.

The Federal Reserve mengekalkan kadar faedah pada akhir mesyuarat dasar terkini namun Pengerusi Fed Jerome Powell mengatakan bank pusat itu ingin melihat lebih banyak kemajuan dalam usahanya menentang inflasi. Ini meninggalkan kemungkinan kenaikan kadar faedah lagi tahun ini.

Para penggubal bank pusat telah meningkatkan kadar faedah sebanyak 11 kali, mendorong kadar faedah Fed ke dalam julat sasaran 5.25% hingga 5.5%, tahap tertinggi dalam lebih 22 tahun.

Kos perumahan yang melambung tinggi, makanan dan kos sara hidup menekan bajet isi rumah di atas bayaran faedah yang lebih tinggi bagi hutang kad kredit dan pembayaran pinjaman kereta, kata Sophia Bera Daigle, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Gen Y Planning, sebuah firma perancangan kewangan di Austin, Texas.

Pekerja berpendapatan rendah adalah yang paling terjejas oleh kenaikan harga, terutamanya bagi makanan dan barangan keperluan lain, kerana perbelanjaan tersebut membentuk bahagian yang lebih besar dalam bajet, berdasarkan kajian.

Laporan lain menunjukkan, sekitar 70% orang Amerika mengaku tertekan tentang kewangan, berdasarkan soal selidik Keyakinan Kewangan CNBC  yang dijalankan pada Mac, terutamanya disebabkan oleh inflasi, kadar faedah yang meningkat dan kekurangan simpanan. Hanya 45% orang dewasa yang mengatakan mereka mempunyai dana kecemasan. Bagi mereka yang mempunyai simpanan kecemasan, kira-kira 26% yang dipetik mengatakan mereka mempunyai kurang dari $5,000 simpanan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat