RBA Menepati Jangkaan Pasaran Dengan Kekalkan Kadar Faedah!

345

Reserve Bank of Australia (RBA) mengumumkan tidak ada perubahan dalam dasar monetari pada mesyuarat polisi sesi Julai, dengan mengekalkan kadar faedah di tahap terendah dan sasaran hasil bon 3 tahun pada 0.10%.

Pada masa yang sama, para pembuat dasar juga memutuskan untuk terus membeli bon kerajaan setelah selesainya program pembelian bon semasa pada awal September.

Pembelian ini akan diteruskan pada kadar $4 bilion seminggu sehingga sekurang-kurangnya pertengahan November dan pembuat dasar akan melakukan tinjauan selanjutnya pada bulan itu.

Sementara itu, Gabenor RBA, Philip Lowe mengatakan bahawa pemulihan ekonomi Australia lebih kuat dari dijangkakan dan beliau meramalkan ia akan terus menunjukkan pertumbuhan.

Namun, meskipun terdapat pemulihan yang kuat dalam pasaran pekerjaan, tetapi tahap inflasi dan hasil upah dilihat masih lemah.

Lowe memberitahu bahawa, mengekalkan kadar faedah tidak berubah adalah salah satu langkah yang diambil bank pusat untuk menyokong ekonomi ketika beralih dari pemulihan ke fasa pengembangan.

Kadar faedah tidak akan dinaikkan sehingga inflasi dan pekerjaan dapat mencapai sasaran bank pusat. Oleh itu, kenaikan kadar faedah tidak mungkin berlaku sehingga sekurang-kurangnya pada tahun 2024.

Peningkatan kes coronavirus di Australia dilihat memainkan peranan utama dalam keputusan terbaru RBA hari ini, di mana negara itu bergelut dalam mengekang penularan wabak yang dicetuskan oleh penularan varian Delta.

Dolar Aussie dilihat tidak terkesan dengan keputusan terbaru RBA, walaupun pada mulanya matawang itu mencatatkan penyusutan. Memasuki sesi Eropah, dolar Aussie diniagakan meningkat di paras ketinggian satu minggu berbanding USD yang lemah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat