RBNZ Akan Kurangkan Kadar Faedah Kepada Negatif? – Ini Reaksi Dolar Kiwi

240

Spekulasi mengenai Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) untuk mengurangkan kadar faedah sehingga mencecah paras negatif menjelang bulan November, telah mendorong penyusutan kepada dolar kiwi berbanding US dolar.

Terdahulu, ketika mesyuarat polisi pada Mac, RBNZ memberitahu bahawa kadar faedah akan kekal pada 0.25% dalam tempoh sekurang-kurangnya satu tahun. Bagaimanapun, disebabkan kemerosotan dalam prospek ekonomi, bank pusat mungkin akan mengambil langkah yang lebih besar demi melindungi ekonomi, menurut Westpac.

Westpac menjangkakan RBNZ akan memberi isyarat kepada pasaran mengenai kadar faedah negatif bermula bulan Ogos dan akan menurunkan 75 mata asas sehingga -0.5% pada bulan November. Sebelum ini juga bank pusat telah melaksanakan program pelonggaran kuantitatif (QE) bernilai $33 bilion yang boleh diperluaskan.

Selain itu, dolar Aussie diniagakan tinggi berbanding US dolar didorong oleh keyakinan terhadap pelonggaran sekatan yang akan dilakukan di beberapa negara utama, termasuk Australia.

US dolar kembali mencatat peningkatan berbanding safe-haven yen selepas menyusut berikutan pengumuman Bank of Japan (BOJ) yang mempertingkatkan pembelian bon tanpa had dalam usahanya untuk melindungi ekonomi daripada kesan COVID-19.

Sementara itu dalam perkembangan terbaru, Federal Reserve (Fed) AS mempertingkatkan bantuannya terhadap kerajaan tempatan dengan menawarkan pembelian bon sehingga 3 tahun dari daerah yang mempunyai penduduk yang lebih kecil daripada penetapan awal oleh Fed untuk mengehadkan program kepada daerah yang mempunyai 2 juta penduduk.

Matawang pound diniagakan stabil setelah kembalinya Perdana Menteri UK Boris Johnson ke Downing Street selepas pulih daripada jangkitan COVID-19. Beliau dikatakan akan mengumumkan rancangan beliau mengenai pengangkatan arahan perintah berkurung secepatnya minggu ini.

PM Johnson mengakui mengenai risiko perintah berkurung kepada ekonomi, namun beliau juga turut mempertimbangkan risiko yang akan ditimbulkan jika sekatan diangkat lebih awal ketika situasi masih belum pulih sepenuhnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat