Restoran Terkemuka AS Rugi Besar Kerana Protes!

437

Sebuah restoran terkemuka di Amerika Syarikat yang dikenali sebagai Shake Shack telah mendedahkan bahawa mereka telah mengalami kerugian sebanyak $ 3.2 juta dolar pada bulan Jun yang lalu gara-gara aktiviti tunjuk perasaan yang dijalankan di seluruh negara. Ianya adalah berikutan daripada isu perkauman dan keganasan anggota polis.

Umum mengetahui bahawa pada akhir bulan Mei, para penunjuk perasaan telah turun ke jalan-jalan di bandar-bandar A.S. bagi mengemukakan protes terhadap kematian George Floyd. Hal ini demikian kerana lelaki kulit hitam Amerika yang tidak bersenjata itu telah dibunuh oleh beberapa orang anggota polis.

Akibat daripada protes tersebut, kebanyak harta benda telah dirosakkan manakala orang ramai berhadapan krisis dengan pihak polis negara berkenaan.

Saham syarikat tersebut yang mempunyai nilai pasaran sebanyak $ 2.2 bilion telah dibuka lebih rendah daripada 2%. Seterusnya, saham mereka telah mencatatkan penurunan sebanyak 10% sejak awal tahun ini.

Lebih malang lagi, Shake Shack juga terpaksa menutup beberapa cawangan dan mengurangkan waktu operasi restoran mereka pada bulan yang sama.

Jumlah pendapatan Shake Shack untuk suku yang berakhir pada 24 Jun adalah sebanyak $ 91.8 juta. Hasil jualan mereka telah menjunam sebanyak 49%. Walau bagaimanapun, penurunan penjualan di kedai Shake Shack meningkat pada bulan Mei dan Jun setelah merosot 64% pada bulan April.

Pada minggu yang berakhir pada 1 Julai, hasil jualan mereka turun 39%. Restoran menghasilkan aliran tunai positif pada tahap penjualan semasa. Di samping itu, hasil jualan di New York City dijangka mengambil masa lebih lama untuk pulih. Bahkan ianya jatuh sebanyak 58% pada awal bulan ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat