Ripple Teruja SEC Terjerat Lagi!

1,876

Perkembangan terbaharu kes saman Securities Exchange and Commission (SEC) terhadap Ripple nampaknya membawa harapan untuk harga XRP.

Pada 11 April, hakim majistret Amerika Syarikat (AS), Sarah Netburn telah menolak permohonan SEC yang meminta pihak mahkamah untuk pertimbangkan semula arahan penyerahan dokumen dan bukti komunikasi berkaitan bekas pengarah SEC, William Hinman.

Perintah yang disuarakan oleh Netburn itu sendiri turut merangkumi kenyataan Hinman berkaitan status Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) bukan aset sekuriti.

Penolakan permohonan kali ini memberi kemenangan kecil untuk Ripple kerana sebelum ini SEC mendakwa kenyataan Hinman hanyalah pandangan peribadi, bukan melibatkan keseluruhan polisi yang digariskan agensi itu.

Tetapi kerana mahu selamatkan diri, SEC tiba-tiba mendakwa pandangan Hinman sebenarnya mewakili pendirian keseluruhan SEC dan atas alasan itu, segala bukti yang sepatutnya dikemukakan terselamat untuk diserahkan kepada pihak mahkamah di bawah keistimewaan proses musyawarah (DPP).

DPP merujuk kepada perlindungan dokuman penting atau sebarang penemuan yang melibatkan proses dalaman.

Jika SEC kekal mendakwa kenyataan Hinman itu adalah pandangan peribadi, penemuan tersebut tidak akan terlindung di bawah DPP. Lantaran daripada itu, SEC harus kemukakan sebarang komunikasi yang terkait dengan pandangan tersebut.

SEC terjerat dalam jeratnya apabila Netburn ‘tertarik’ pula dengan perubahan pendirian agensi itu terhadap kenyataan Hinman.

Nafas lega untuk Ripple & XRP

Baru-baru ini dalam temu bual bersama CNBC di Paris Blockchain Week; CEO Ripple, Brad Garlinghouse menyifatkan proses perbicaraan kes berjalan sangat lancar dan lebih baik daripada apa yang dijangka.

“Daripada sini pun kita boleh nampak undang-undang di AS masih bercelaru.” jelasnya lagi.

XRP pamerkan pergerakan positif susulan daripada keputusan Netburn. Sejak 12 April, XRP telah melonjak lebih 5% kepada nilai semasa artikel ini ditulis, $0.72 seunit. Tetapi masih belum dapat menebus kerugian sejak minggu lepas yang runtuh lebih 8%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat