Saham Alibaba Melonjak, Pecah Rekod Baharu!

613

Saham syarikat e-dagang gergasi China, Alibaba melonjak ke rekod baru pagi ini, sehari setelah Ant Group mengemukakan kertas kerja untuk penyenaraian bersama Shanghai dan Hong Kong.

IPO untuk Ant Group, cawangan teknologi kewangan Alibaba, disenaraikan sebagai salah satu senarai terbesar di dunia, berpotensi melepasi rekod $ 29 bilion dolar yang dikumpulkan oleh Saudi Aramco tahun lalu.

Syarikat itu dikhabarkan telah mengemukakan dokumen malam tadi untuk penyenaraian bersama yang didorong oleh ketegangan melonjak antara Amerika Syarikat dan China. Walaupun bagaimanpaun, jadual waktu penawaran awamnya atau jangkaan jumlah wang yang dikumpulkan tidak didedahkan.

Ketika pasaran ditutup untuk makan tengah hari, saham Alibaba di Hong Kong telah mencatatkan peningkatan sebanyak 3.57% pada harga HK $ 278.8.

Seperti yang diketahui umum, Alibaba, yang tersenarai di Hong Kong dan New York, adalah sebuah syarikat e-dagang terbesar di China dan dimiliki oleh jutawan Jack Ma.

Manakala Ant Group adalah syarikat e-pembayaran terkemuka China, yang mengendalikan Alipay, salah satu daripada 2 sistem pembayaran dalam talian yang dominan di China, sebuah negara di mana wang tunai, cek dan kad kredit telah lama diatasi oleh penggunaan peranti dan aplikasi e-pembayaran.

Menurut sebuah sumber, kumpulan Ant meletakkan jangkaan penilaian sekitar $ 225 bilion dolar, dengan IPO AS $ 30 bilion jika pasaran menguntungkan.

Selain itu, syarikat berkenaan mendedahkan bahawa mereka akan menggunakan hasil yang diperolehi untuk memperluas pembayaran rentas sempadan dan meningkatkan kemampuan penyelidikan dan pembangunannya.

Sementara itu, keputusan untuk tidak menyenaraikan syarikat berkenaan di New York adalah sebuah kerugian besar bagi pasaran Amerika Syarikat tetapi ia berlaku ketika Washington menjalankan pengawasan ketat terhadap syarikat-syarikat China, terutama firma teknologi.

 

Menurut Mark Tanner, pengarah urusan syarikat itu, sekatan Amerika Syarikat bakal mempengaruhi pasaran lain di India, Asia Tenggara serta menjejaskan pertumbuhan Ant Group.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat