Saham Dan Minyak Terus Goyah Kerana Kebimbangan Omicron

284

Tolok pasaran ekuiti dunia berundur dari keuntungan awal pada Rabu akibat kebimbangan penemuan kes Omicron pertama di Amerika Syarikat (AS) dan dijangkakan Federal Reserve (Fed) akan menaikan kadar faedah lebih awal dari tahun depan telah menyebabkan sentimen pelabur menurun.

Sektor ekonomi utama Wall Street mencatat unjuran positif sementara saham Eropah mencatat sesi terbaiknya dalam hampir 6 bulan selepas penjualan mendadak pada Selasa yang dicetuskan oleh rasa kurang senang terhadap kenaikan inflasi dan persoalan mengenai varian baharu Omicron.

Mata wang selamat Yen Jepun dan Franc Switzerland naik walaupun mata wang British dan Australia yang lebih berisiko melantun semula.

Sentimen pelabur yang sama dapat dilihat dalam saham AS apabila keuntungan awal lebih daripada 1.5% telah dihapuskan.

Indeks MSCI seluruh dunia ditutup rendah 0.26% selepas dagangan awal yang tinggi pada 1.8%.

Indeks STOXX 600 ditutup tinggi 1.7% dengan indeks DAX Jerman memperoleh 2.5% dan CAC40 Perancis menambah 2.4%.

Indeks purata Dow Jones Industrial susut 1.34%, S&P 500 jatuh 1.18% dan Nasdaq turun 1.83%. Hanya sektor utiliti S&P <.SPLRCU) ditutup tinggi.

Para pelabur masih ragu-ragu mengenai prospek kenaikan inflasi dan kadar rancangan Fed yang lebih pantas untuk mengurangkan program pembelian bon besar-besaran.

Menurut Jack Janasiewicz, ketua strategi portfolio di Natixis Investment Managers Solutions di Boston berkata pasaran menganggap Jerome Powell akan lebih hawkish berbanding sebelum ini dan menjangkakan 3 kenaikan kadar pada 2022 dengan 3 lagi pada tahun berikutnya.

Hasil perbendaharaan AS mengurangkan keuntungan pada bidaan selamat selepas penemuan kes AS Omicron tetapi kekal lebih tinggi kerna pelabur menilai kemungkinan Fed akan mempercepatkan kadar tirus pembelian bon.

Nota perbendaharaan AS 10 tahun jatuh 1.7 mata asas untuk menghasilkan 1.424%.

Indeks dolar yang menjejaki nilai dolar berbanding sekumpulan 6 mata wang lain meningkat 0.093% kepada 96.064.

Euro susut 0.19% pada $1.1314 sementara Yen didagangkan turun 0.31% pada $112.7800.

Niaga hadapan minyak mentah AS turun 61 sen pada $65.57 setong selepas sesi dagangan awal sebanyak 4% lebih tinggi sementara penanda aras dunia minyak mentah Brent susut 36 sen pada $68.87 setong.

Niaga hadapan emas AS naik 0.4% pada $1,784.20 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat